Stoomketelmuseum na anderhalf jaar gesloten wegens instortingsgevaar

Het stoomketelmuseum is gestut, maar dat heeft niets uitgehaald.
Foto Ronny De Coster Het stoomketelmuseum is gestut, maar dat heeft niets uitgehaald.
Anderhalf jaar nadat het de deuren opende, moet het stoomketelmuseum in Zottegem voor onbepaalde tijd dicht wegens instortingsgevaar. Ompdat het gebouw scheuren vertoonde, besloot de stad het museum acht maanden geleden al te stutten. Dat heeft dus blijkbaar niet geholpen.

N-VA/ZAP gemeenteraadslid Evert De Smet maakte op de gemeenteraad van 30 januari al de opmerking dat er financieel niet veel mag fout lopen in Zottegem voordat men in de problemen komt. Ruim één week later blijkt nu dat de stad geen financiële buffer heeft om het stoomketelmuseum te herstellen. Daarom wordt het museum voor onbepaalde tijd gesloten.


"Wij betreuren ten zeerste dat één van de weinige musea in Zottegem de deuren moet sluiten. Nu al wordt duidelijk dat het systematisch opbouwen van een historische schuldenberg de stadswerking schaadt. Verbetering zit er de komende jarer niet in met deze coalitie", licht Arne De Koninck van Jong N-VA toe. Met de aannemer werd een overeenkomst afgesloten om het stuttingsmateriaal te huren voor drie jaar. Hiervoor betaalt de stad bijna 4.000 euro. De werken die werden uitgevoerd om de stabiliteit van het gebouw te verzekeren, hebben 7.550 euro gekost. Voor het naastgelegen administratief centrum is er geen gevaar omdat het gebouw rust op een ijzeren structuur. (FEL)