Stad betaalt zelf voor parking onder oud-college

95 parkeerplaatsen voor bezoekers centrum kosten 3,2 miljoen euro

Het oude college in de Kasteelbrand staat al jaren leeg en is vernield na twee branden.
Ronny De Coster Het oude college in de Kasteelbrand staat al jaren leeg en is vernield na twee branden.
Niet eigenaar Vanhout Projects, maar het stadsbestuur van Zottegem betaalt 3,2 miljoen euro voor de ondergrondse parking die onder het oude college komt. Athans toch voor de 95 parkeerplaatsen die voor de bezoekers van het handelscentrum bestemd zijn. "We hebben altijd al gezegd dat we samen met de eigenaar gingen investeren in die parking", reageert schepen van Financiën Leen Goossens (CD&V).

Het stadsbestuur belooft al jaren om werk te maken van een ondergrondse parking aan administratief centrum Sanitary voor de bezoekers van het centrum. Die moet een alternatief bieden voor de vele parkingplaatsen die sneuvelden door de herinrichting van het handelscentrum. Op die parking wordt echter nog enkele jaren wachten, want de bouw van een nieuwe cultuurzaal met academie en ondergrondse parking is niet meer voor deze legislatuur.

Het stadsbestuur schermt ook al jaren met de komt van een parking onder het oude college in de Kasteelstraat. Dat gebouw werd na jaren leegstand en twee alles vernielende branden gekocht door Vanhout Projects. Deze bouwheer voorziet op de site de bouw van 52 appartementen en een ondergrondse parkeerlaag voor de bewoners én een ondergrondse parkeerlaag van 95 parkeerplaatsen voor de bezoekers aan het centrum.

Zo zal de site er in de toekomst uitzien.
Ronny De Coster Zo zal de site er in de toekomst uitzien.

Altijd zo afgesproken

Tijdens de bespreking van de begroting op de gemeenteraad bleek dat die 95 parkeerplaatsen voor de bezoekers van het centrum betaald worden door de stad. Kostprijs 3,2 miljoen euro. Nochtans ging iedereen ervan uit dat de bouwheer ook voor die parkeerplaatsen ging opdraaien. "Klopt niet", zegt schepen Leen Goossens. "Wij hebben altijd al gezegd dat de stad in dit project ging investeren. Zoals met de bouwheer afgesproken nemen wij de parkeerplaatsen voor de bezoekers van ons centrum voor onze rekening."

Het ziet er dus naar uit dat de parking onder het college, de eerste ondergrondse parking wordt in Zottegem.

Bouwaanvraag

"Wij hebben al tientallen keren samengezeten met de groep Vanhout en dringen al lang aan om deze stadskanker aan te pakken. Volgens de laatste info heeft eigenaar Vanhout de intentie om één van de komende weken een bouwaanvraag in te dienen en beschikt hij ook al over een akkoord van onroerend erfgoed. Dat was een noodzaak gezien het beschermd statuut van dit gebouw", gaat burgemeester Jenne De Potter (CD&V) verder.

Het stadsbestuur hoopt de prijs voor de ondergrondse parking nog te latern zakken. "Wij onderhandelen met de bouwheer nog over de kostprijs. Vanuit de ondergrondse parking is een rechtstreekse doorgang voorzien naar de Heldenlaan, dus vlak in ons handelscentrum. Daarvoor is reeds een pand aangekocht op de Heldenlaan. Het is nu wachten tot de eigenaar de laatste formaliteiten in orde brengt om te starten met de werken", besluit De Potter.