Sp.a vraagt extra acties in strijd tegen homofobie en transfobie

Burgemeester Jenne De Potter hangt de regenboogvlag aan het balkon van het stadhuis.
Frank Eeckhout Burgemeester Jenne De Potter hangt de regenboogvlag aan het balkon van het stadhuis.
Oppositiepartij sp.a wil dat het stadsbestuur extra acties onderneemt in de strijd tegen homofobie en transfobie. “Enkel de regenboogvlag uithangen op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie is niet voldoende", stelt gemeenteraadslid Yana Giovanis.

Al enkele jaren hangt Zottegem de regenboogvlag uit op 17 mei ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie. “Zottegem is een inclusieve stad waar iedereen vrij zichzelf kan zijn, in alle aspecten van zijn leven. En dus ook op vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Die diversiteit is net een verrijking voor onze gemeenschap”, zegt burgemeester Jenne De Potter (CD&V).

Voor sp.a is dat echter niet voldoende. “Een mooi symbolisch gebaar, maar we stellen voor om het ook te vertalen in bijkomende acties, want ook in Zottegem stoten holebi’s en transgenders nog vaak op onbegrip en discriminatie”, reageert Yana Giovanis.  

Daarom plaatst ze dit thema op de agenda van de volgende gemeenteraad. “Onze stad heeft vandaag nog geen schepen voor Gelijke Kansen. Toch kan onze stad nog veel doen voor de LGBT+ gemeenschap. Enkele steden hebben bijvoorbeeld een Regenboogverklaring opgemaakt. Een Regenboogverklaring bevat een aantal punten die bijdragen aan het creëren van een positieve beeldvorming en meer respect voor holebi’s en transgenders in de stad. Bedrijven, handelszaken, scholen, verenigingen, instellingen en inwoners kunnen deze Regenboogverklaring onderschrijven. Daarnaast kan de stad genderneutrale of genderinclusieve formulieren invoeren bij de stedelijke administratie, een anti-discriminatiecharter invoeren in de subsidiereglementen en de contactgegevens van holebi- en transgenderorganisaties opnemen in de stedelijke communicatie. Ook het gebruik van diversiteit in de beeldvorming en in het taalgebruik van onze stad kan beter", verduidelijkt Giovanis. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Janneke Alsberg

    en net door het pushen van ''gender equality'' wordt geleiddelijke en meer natuurlijke aanvaarding gefnuikt en weerstand gecreeerd. Vergeet niet dat in het overweldigende deel van onze wereld bi-sex, genderneutraal, genderloos zelfs niet bekend is, laat staan populair aanvaard. En heeft onze ondergaande ''beschaving'' alle gelijk en wijsheid in pacht, en alle anderen zijn achterlijken? Is dit Equality?