Schadevergoeding van 180.000 euro voor verwaarlozing Leliekapel

De Leliekapel.
Foto Ronny De Coster De Leliekapel.
De Rechtbank van eerste aanleg in Oudenaarde heeft de stad Zottegem veroordeeld voor het verwaarlozen van de Leliekapel in Godveerdegem. "Wij moeten nu een boete betalen van 180.000 euro voor een kapel die niemand wil. Dat is zuur belastingsgeld", sakkert schepen Kurt De Loor.

De stad Zottegem vraagt al jaren om de achttiende-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwkapel van Bijstand in de Leliestraat, kortweg de Leliekapel, van de lijst van beschermde gebouwen te schrappen.


Dat stuitte echter steeds op een njet van de Vlaamse overheid. De stad weigerde een restauratiedossier op te starten omdat de barokke kapel geen enkel maatschappelijk nut heeft en een restauratie handenvol geld kost. Daarom daagde de Vlaamse administratie Zottegem voor de rechtbank.

Puin ruimen

"In 2014 draaide de uitspraak in ons voordeel uit. In het vonnis stond dat de kapel niet moet worden heropgebouwd, maar dat de stad wel dient in te staan voor het ruimen van de kapel, het opruimen van puin, het vrijwaren tegen verdere beschadigingen van het resterende gebouw, het stutten van het gebouw zodat het veilig betreden kan worden en het afschermen van de kapel om indringers buiten te houden. Nu veroordeelt diezelfde rechtbank ons tot het betalen van een schadevergoeding van 180.000 euro omdat we de Leliekapel verwaarloosd hebben", zegt Kurt De Loor. "Het is overduidelijk dat deze zaak al bijna vijftig jaar muurvast zit in de klauwen van Onroerend Erfgoed, dat maar eigengereid blijft optreden. De lokale democratie wordt volledig buitenspel gezet. Achter een bureau in Brussel wordt beslist dat een hoopje stenen op kosten van de Zottegemse belastingbetaler opnieuw moet worden heropgebouwd en dat terwijl daar geen draagvlak voor is. Niemand is vragende partij, noch de buurt, noch de voltallige gemeenteraad, noch het lokale kerkbestuur", besluit schepen De Loor. Het stadsbestuur beraadt zich of het eventueel in beroep gaat tegen deze uitspraak. (FEL)