Openspelendag gaat klimaattour op en zet in op recyclage

De Openspelendag zet dit jaar in op het milieu.
Ronny De Coster De Openspelendag zet dit jaar in op het milieu.
De jaarlijkse Openspelendag op Paasmaandag in Zottegem gaat de klimaattour op. “De plastic flessen water worden vervangen door herbruikbare drinkflessen. Ook de plastic bekers aan de bar worden ingeruild voor glas en herbruikbare bekers. De sleutelhanger als aandenken wordt niet uit plastic maar uit hout gemaakt", zegt jeugdconsulente Hellen Volkaert.

Het jaarlijkse buitenpretpark in het park van Egmont laat meer dan duizend kinderen en jongeren genieten van springkastelen, klauterbanen, een sportarena en andere leuke en uitdagende attracties. De site wordt op paasmaandag 22 april weer omgetoverd tot het grootste pop-up pretpark uit de streek. “Vanaf dit jaar zet de organisatie in op een groen evenement. Een aantal leden van de jeugdraad zat met de jeugddienst en de milieudienst samen en werkte een stappenplan uit voor de verenigingen om een duurzaam evenement te organiseren. Hiermee willen de stad, als organisator, en de jeugdraad het goede voorbeeld geven", vertelt Hellen Volkaert.

Herbruikbare drinkfles

Een van de opvallendste acties is dat alle tachtig vrijwilligers in plaats van een plastic flesje een herbruikbare drinkfles krijgen die ze kunnen bijvullen en meenemen naar hun attractie. “Daarnaast worden verschillende afvaleilanden voor gescheiden afvalinzameling voorzien. De sleutelhanger als aandenken zal niet uit plastic, maar uit hout gemaakt zijn. Drank aan de toog wordt in glazen en in herbruikbare bekers geschonken en het gratis drankje voor de kinderen wordt in composteerbare bekers geschonken. Verder werd alle drukwerk op 10 procent gerecycleerd eco-papier gedrukt en wordt er een fietsparking voorzien om bezoekers te motiveren om de fiets te nemen.”

Minder springkastelen

De organisatie plaatst ook minder springkastelen, wat een duidelijke besparing op elektriciteit oplevert en voor een grotere variatie in het spelaanbod zorgt. “De Zepline wordt ongetwijfeld een topattractie. Het is een Deathride, maar in een supersnelle versie. Voor de iets ouderen voorzien we een hoogtouwenpiste van drie meter, waar men moet balanceren over balken, touwen en teugels, uiteraard in veilige omstandigheden dankzij het autobeveiligingssysteem. Voor de iets jongere kinderen is er een lager touwenparcours. De avonturiers kunnen zich uitleven op een klimmuur met twee routes van acht meter en in de speleo-burcht moet je in een donker labyrint naar de uitgang op zoek. Voor de allerkleinsten voorzien we terug een peuterdorp, waarin dit jaar een treintje zal rijden. Als randanimatie hebben we een circusschool uitgenodigd waarin iedereen kan de clown in zichzelf kan ontdekken", lacht Volkaert.

Op de website jonginzottegem.be vind je een kleurtekening. Breng ze mee naar de Openspelendag en ontvang een leuk gadget. Groepen krijgen per twintig aanwezige kinderen een gratis inkomticket. De grootste groep ontvangt een prijs. Om 17 uur wordt de namiddag afgesloten met een discoparty met Mister Jan Pladijs en dj Franky Forel 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.