Oorlogsmonument voor gesneuvelde soldaat verdwenen

Het oorlogsmonument voor Van Ro aan de kerk.
Ronny De Coster Het oorlogsmonument voor Van Ro aan de kerk.
Aan de kerk van Erwetegem is het oorlogsmonument ter ere van Robert Van Ro verdwenen. Deze oud-inwoner van Erwetegem sneuvelde op 27 mei 1940 in de Tweede Wereldoorlog.

Samen met nog andere gesneuvelden kreeg Van Ro een arduinen gedenkplaat, die werd aangebracht op de gevel van de kerk. "Het is de zoon van Robert, die in Sint-Genius-Rode woont, die mij op de hoogte heeft gebracht van de ontvreemding. Ik heb het schepencollege daarvan op de hoogte gebracht en ben ook te rade gegaan bij de voorzitter van de plaatselijke NSB-afdeling. Via via heb ik vernomen dat de politie van Sint-Genius-Rode hiervan een proces-verbaal heeft opgemaakt. Het zou mij verwonderen dat het paneel nog opduikt, dus stel ik voor dat het stadsbestuur hiervan een replica maakt", zegt Ghislain Diependaele.


Schepen van Patrimonium en Begraafplaatsen Lieselotte De Roover (CD&V) is op de hoogte van de verdwijning. "Wij hebben op onze beurt ook melding gemaakt bij de politiediensten. Meer kunnen we voorlopig niet doen. Misschien duikt de herdenkingsplaat vroeg of laat op. Als dat niet zo is, moeten we eens kijken binnen ons budget wat mogelijk is. Maar ik ga hierover vandaag niets beloven", reageert de schepen. (FEL)

De gedenkplaats is nu verdwenen.
Ronny De Coster De gedenkplaats is nu verdwenen.