Onze-Lieve-Vrouwcollege na meer dan 200 jaar weg uit centrum

Onderhoudskosten voor gebouw lopen te hoog op

OLVC campus Centrum in de Zavel wordt in 2022 opgedoekt.
Frank Eeckhout OLVC campus Centrum in de Zavel wordt in 2022 opgedoekt.
De campus Centrum van het Onze-Lieve-Vrouwcollege aan de Zavel in Zottegem wordt in 2022 opgedoekt. "De kosten om het gebouw te onderhouden lopen te hoog op", laat voorzitter van de raad van bestuur Hans Vandenholen weten. Vanaf het schooljaar 2022-2023 gaat de school op in campussen Bevegem en Grotenberge.

Het OLV-College in Zottegem gaat besparen en daar wordt vooral campus Centrum het slachtoffer van. De raad van bestuur heeft immers beslist dat de school in de Nieuwstraat en op de Zavel verdwijnt. "Omdat de kosten te hoog oplopen om te voldoen aan de huidige normen", klinkt het. 

In 2014 was er ook al sprake van dat campus Centrum zou verdwijnen. De reorganisatie werd toen opgeschort na protest van leerlingen, ouders, directie en leerkrachten. "Toch blijft het de bedoeling om studierichtingen van campus Centrum finaal over te brengen naar campus Bevegem en campus Grotenberge. Dat zal zeker niet gebeuren in een eerste fase, maar als we de nota van minister van Onderwijs Crevits volgen, dan gaat dat op termijn wel door. Maar daar gaan nog heel wat oefeningen aan vooraf. Zo moet er eerst een kostenberekening komen en moeten we kijken of we op de andere campussen voldoende lokalen hebben. Want comfort voor onze leerlingen en leerkrachten blijft prioritair", zei communicatieverantwoordelijke Werner De Pelseneer toen.

Nieuw gebouw Bevegem

De voorbije jaren werd achter de schermen verder werk gemaakt van de sluiting waardoor de raad van bestuur nu veel sterker staat. "De beslissing om campus Centrum te sluiten, ligt volledig in de lijn van de onderwijshervorming. Daarin is sprake van een brede eerste graad. Uiteraard speelt ook het financiële aspect een grote rol. Door de komst van een nieuw schoolgebouw op campus Bevegem kunnen daar meer leerlingen terecht. Hoe de verdeling van de verschillende richtingen zal gebeuren, wordt de komende maanden beslist in samenspraak met het personeel. In november willen we de knoop definitief doorhakken", zegt Hans Vandenholen.

Hiervoor liggen enkele scenario's op tafel. "We kunnen opteren voor een brede eerste graad en tweede graad op campus Bevegem en een derde graad op campus Grotenberge of een brede eerste graad in campus Grotenberge en de tweede en derde graad op campus Bevegem.

Met campus Centrum verdwijnt een stukje geschiedenis uit het centrum van Zottegem, want de school bestaat al sinds 1818. Dit schooljaar telt campus Centrum 440 leerlingen. Wat er na de verhuis met de gebouwen, die eigendom zijn van het bisdom Gent, zal gebeuren, is nog niet geweten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.