Nooit te oud om Tourploeg eten te geven

CHEF-KOK ALAIN COLLEWET (68) KEERT EVEN TERUG UIT PENSIOEN

Alain Collewet in de keuken, druk in de weer om het avondeten van de wielrenners te maken.
Hans Demyttenaere Alain Collewet in de keuken, druk in de weer om het avondeten van de wielrenners te maken.
Zottegemnaar Alain Collewet (68) is bezig aan zijn eerste Tour de France als chef-kok bij Wanty-Groupe Gobert. Hij verzorgt het ontbijt, de lunchpakketten die de renners tijdens de koers krijgen en het diner. "Wat belangrijk is aan dat eten? Vooral dat het veel energie geeft", lacht de voormalige sterrenchef die met pensioen was.

Tijdens de Tour de France speelt niet enkel de fysiek van de renners een cruciale rol. Ook wat ze eten, is uitermate belangrijk en dat hebben ze bij de Waalse wielerploeg Wanty-Groupe Gobert begrepen. Zij namen Zottegemnaar Alain Collewet mee om voor hun negen renners te koken. Met 52 jaar ervaring op de teller, is hij niet zomaar de eerste beste chef. Collewet startte zijn carrière in Brugge, maar ging daarna al snel werken in gerenommeerde restaurants als Comme Chez Soi. In 1981 arriveerde hij in Zottegem waar hij op de Markt zijn eigen restaurant 'In den Groenen Hond' begon. In 1984 kreeg hij de kans om te verhuizen naar een oude watermolen in deelgemeente Elene. Het restaurant, dat lange tijd ook Bistro Alain heette, was een waar begrip en had in de jaren 90 zelfs een Michelinster. Het was trouwe klant en dokter van Wanty, Joost De Maeseneer, die voorstelde aan de chef om voor de ploeg te koken.

6.000 calorieën

"Ik was eigenlijk met pensioen", lacht Alain. "Twee jaar geleden liet ik het restaurant over aan mijn dochter en schoonzoon, al help ik wel nog regelmatig mee. Ik ken eigenlijk niet veel van wielrennen en was dan ook verrast toen de vraag er kwam. Toch ben ik blij dat ik heb toegestemd. Tot nu toe is het een fantastisch avontuur. Ik had nooit gedacht dat de sfeer zo familiaal zou zijn."


De Zottegemnaar kookt drie weken lang in de keukens van de hotels waar de renners verblijven. Hij verzorgt het ontbijt, de lunchpakketten die de renners tijdens de koers krijgen en het diner. "Ook de andere teams hebben uiteraard een kok mee. Soms is het wat puzzelen als we met 10 in zo'n keuken staan, maar het lukt wonderwel."


Bij een etappe in de Tour de France verbranden de renners gemiddeld zo'n zesduizend calorieën. Dat moet allemaal weer aangevuld worden. "Het is eten, eten en nog eens eten. Maar geen koeken en chocoladerepen. Dit is allemaal gezond."

Geen dag hetzelfde

De voormalige sterrenchef durft het bijna niet over zichzelf te zeggen, maar dat hij een substantieel aandeel heeft in de prestaties van de renners mag duidelijk zijn. "Als een renner elke dag hetzelfde eet, verdwijnt zijn eetlust, en zal hij nooit tot grote prestaties komen. Elke avond bespreek ik met hen het menu voor de volgende dag", legt hij uit. "Vanavond (gisterenavond, red.) staat bijvoorbeeld côte à l'os op het menu, geserveerd met 7 verschillende groentesoorten. Vitamientjes zijn belangrijk. En uiteraard werken we enkel met verse producten. Om de 2 à 3 dagen doen we inkopen en gaat alles in een koelwagen."

Rijsttaart en peptalk

Collewet laat niet na om de renners ook te verwennen. Met pannenkoeken en rijsttaartjes bijvoorbeeld. "En 's morgens zorg ik ook voor wat peptalk aan de ontbijttafel. Meer kan ik niet doen", besluit hij met een knipoog.