NMBS en politiechef trekken woorden in over fietsdiefstal aan station

De fiets van Sharina werd gestolen in Zottegem.
Ronny De Coster De fiets van Sharina werd gestolen in Zottegem.
De NMBS en de Zottegemse politiechef keren op hun stappen terug na hun uitspraken over een fietsdiefstal aan het station in Zottegem. "Op vraag van de politie worden die beelden wel doorgestuurd", reageert NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

"Wat heeft het voor zin om beveiligingscamera's te plaatsen als de politie niet aan de beelden geraakt?", vroeg Sharina De Blander uit Zottegem zich deze week af. Haar fiets werd gestolen uit de 'bewaakte' fietsenstalling aan het station. Bij de politie kreeg de vrouw te horen dat ze voor één gestolen fiets die beelden niet opvragen. Bovendien moet de politie de beelden persoonlijk ophalen in Brussel omdat de NMBS ze niet digitaal wil versturen.

"Het is niet helemaal juist dat wij beelden van onze bewakingscamera's niet digitaal naar de politie doorsturen", nuanceert NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman zijn eerdere verklaringen aan onze krant. "Het is juist dat ik dat zo heb meegedeeld, maar ik was intern kennelijk niet helemaal correct geïnformeerd. Alleen beelden over zware criminaliteit en geweldplegingen worden door de NMBS niet digitaal verstuurd. Dat om veiligheidsredenen. Als het gaat over 'lichtere' feiten, zoals fietsdiefstallen of beschadigingen, kunnen we die camerabeelden wél per mail naar de politie sturen."

Ook de Zottegemse politiechef Jan De Sutter heeft zich na de ophef die het verhaal van de fietsdiefstal in zijn stad had veroorzaakt, verder geïnformeerd en laat een ander licht schijnen op de zaak. Hij beweert nu dat de beelden van dit specifieke geval wel degelijk werden opgevraagd.

"Ze zijn ook al bekeken. Of ze effectief ook zullen leiden tot de identificatie van de daders, durf ik niet te voorspellen", zegt De Sutter. Matthias Diependaele (NV-A) laat weten dat zijn fractie in het federaal parlement hierover de bevoegde minister gaat interpelleren.