Minister Demir trekt kapvergunning voor Ravottersbos in

Minister Demir laat kapmachtiging ‘Ravottersbos’ in Zottegem intrekken.
Frank Eeckhout Minister Demir laat kapmachtiging ‘Ravottersbos’ in Zottegem intrekken.
Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir laat onmiddellijk de kapmachtiging intrekken voor het zogenaamde ‘Ravottersbos’ in Zottegem. “Yes, we did it!,” reageert Alexander Janssens, een van de voorvechter voor het behoud van het bos.

Buurtbewoners, scholen en lokale politici stonden op hun achterste poten toen uitlekte dat Agentschap Natuur en Bos een kapvergunning had afgeleverd voor het rooien van 131 bomen in het Ravottersbos in Sint-Maria-Oudenhove. De buurtbewoners schakelden zelfs Vlaams minister Matthias Diependaele in. Hij beloofde er zijn collega Zuhal Demir over aan te spreken. Ook vzw ook ’t Uilekot en de vzw Climaxi betuigden hun steun aan het protest. Zij gingen nog een stap verder en stelden ANB en minister in gebreke voor bomenkap in Ravottersbos.

Dat massaal protest leidt nu tot de intrekking van de kapvergunning. “De machtiging houdt onvoldoende rekening met de mogelijke schadelijke gevolgen voor de natuur in deze Speciale Beschermingszone”, zegt Vlaams minister Demir. “Het bos bestaat hoofdzakelijk uit zogenaamd ‘zuur beukenbos’, een belangrijk Europees habitattype. Toch laat de machtiging een kapping van al deze beukenbomen toe, zonder dat nagegaan werd wat het effect is op de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen.” Minister Demir vraagt de grootste terughoudendheid als het gaat om kapmachtigingen binnen waardevolle bos- en natuurgebieden. Ze zal samen met het Agentschap Natuur en Bos de huidige procedures voor ontbossing, kapmachtigingen en vergunningen onder de loep nemen.

Samen sterk

Alle betrokken reageren verheugd op deze beslissing. “Wij hopen dat het bos verder definitief beschermd wordt door een mogelijke aankoop aan de reële waarden van bossen in de omgeving. Wij dringen er verder op aan dat deze overwinning de basis zou vormen van een ander en consequenter bosbeleid in Vlaanderen. Een van de mogelijkheden hierin is het openbaar maken van alle kapaanvragen en machtigingen", reageert Filip De Bodt in naam van ‘t Uilekot en Climaxi. Vlaams minister Matthias Diependaele wil in dit dossier geen pluimen op zijn hoed steken. “Ik heb Demir enkel gevraagd om het dossier eens goed te bestuderen. Het is haar dienst die fouten ontdekt heeft die tot de vernietiging van de kapvergunning hebben geleid", zegt Diependaele.

De buurbewoners, die het protest opstartten, staan versteld van de impact van hun acties. “Ongelooflijk wat je met enkele buurtbewoners kan bereiken, terwijl iedereen ons zot verklaarde. Maar kijk, we kregen massale steun van buurtbewoners, scholen, natuurverenigingen, actiegroepen, tot zelfs buiten Zottegem. Bedankt aan allen die erin bleven geloven. Zaterdag om 11 uur planden we een grote protestactie, dat zal nu een feest worden. We vieren de overwinning van het gezond verstand”, reageert Alexander Janssens verheugd.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.