Milieuambtenaar staat op lijst Groen

Stad niet tevreden dat werknemer opkomt tijdens komende gemeenteraadsverkiezingen

Thijs Haustraete is milieuambtenaar in Zottegem én kandidaat op de lijst van Groen
Frank Eeckhout Thijs Haustraete is milieuambtenaar in Zottegem én kandidaat op de lijst van Groen
In Zottegem pakt Groen uit met een wel erg opmerkelijke kandidaat: Thijs Haustraete, milieuambtenaar bij de stad. "Erg gelukkig zijn we daar niet mee", zegt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). "Zijn functie is zeker niet verenigbaar met een politiek mandaat."

Welke politieke partij ligt je als milieuambtenaar het nauwst aan het hart? Groen antwoordt elk logisch denkend mens. Maar of je daarmee ook politieke ambities moet koesteren, is een andere vraag. "Aan mijn beslissing gingen heel wat gesprekken vooraf. Door mijn job bij de stad lag het ook heel gevoelig. Toch heb ik mij geëngageerd om op de lijst te staan. Achteraan weliswaar, waardoor ik een duidelijk signaal geef aan de kiezer dat het enkel de bedoeling is om de lijst te steunen", verduidelijkt Haustraete.

Maar wat als de kiezers toch massaal voor de Oombergenaar kiezen waardoor hij een zitje in de gemeenteraad weet te bemachtigen? "Stel dat het onwaarschijnlijke toch gebeurt, dan ga ik passen. Ik kan mijn kwaliteiten beter inzetten als milieuambtenaar dan als gemeenteraadslid. Indien ik de kans zou krijgen om schepen te worden, dan kies ik uiteraard daarvoor. Deel uitmaken van het beleid is altijd beter dan adviseren en ondersteunen. Maar dat het zover komt, lijkt mij onmogelijk", zegt hij met enige zin voor realisme.

Thijs Haustraete belooft ook loyaal te blijven tegenover het stadsbestuur. En maar goed ook, want dat stadsbestuur is niet erg opgetogen met zijn kandidaatstelling. "De milieuambtenaar heeft ons gezegd kandidaat te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Groen Zottegem. Echt gelukkig zijn we niet met die stap. We rekenen erop dat hij zich loyaal en correct zal opstellen tegenover het stadsbestuur. Sowieso is zijn functie van milieuambtenaar niet verenigbaar met een politiek mandaat van gemeenteraadslid of schepen. Mocht hij dus verkozen geraken, zal hij sowieso een keuze moeten maken tussen zijn politieke ambities en zijn job aan de stad", reageert schepen Leen Goossens.

Met ervaren mensen en heel wat nieuwe kandidaten acht Groen zich gewapend om de strijd met de andere partijen aan te gaan. "We hebben de ambitie om de toekomst van onze stad mee uit te stippelen", zegt lijsttrekker Heidi Schuddinck ambitieus. "Het is tijd voor een nieuw politiek tijdperk in Zottegem. Graag maken we van Zottegem een participatieve duurzame stad, waarin er niet langer over de hoofden heen, maar samen met de inwoners beleid wordt gemaakt. Wij zijn klaar voor de uitdaging en nemen de handschoen op", besluit Schuddinck. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.