Meerjarenbegroting: Open Vld vindt dat stadsbestuur ambitie en durf mist

Dirk Minnaert vindt dat de meerjarenplanning van de stad ambitie en durf mist.
Frank Eeckhout Dirk Minnaert vindt dat de meerjarenplanning van de stad ambitie en durf mist.
Oppositiepartij Open Vld ziet een gebrek aan ambitie en durf in de Zottegemse meerjarenbegroting. “De begroting bevat verschillende eenmalige opbrengsten en toch stijgen de schulden met 4 miljoen euro”, stelt Dirk Minnaert vast.

De stad heeft eind vorig jaar haar meerjarenbegroting 2020-2025 voorgesteld. Volgens gemeenteraadslid Dirk Minnaert loopt de stad de kans mis voor structurele schuldafbouw en voor meer budgettaire mogelijkheden bij toekomstige uitdagingen. “Ondanks 13,5 miljoen euro bijkomende middelen en éénmalige opbrengsten gaat de schuld met 4 miljoen euro de hoogte in. Het moet toch mogelijk zijn om de kosten voor goederen en diensten als voor personeel tot 2025 jaarlijks met 1 tot 2 % af te bouwen. Het betreft hierbij 1 tot 2% ten opzichte van de geïndexeerde bedragen, er wordt dus niet geraakt aan de indexeringsmechanismen.”

Kostendaling

“Vanaf 2026 kan opnieuw een gewoon groeiritme. Dit kan zonder ontslagen en met een kwaliteitsverbetering voor zowel personeel als burger. Het vereist betere aankoopprocedures, werkprocessen, flexibiliteit, motiverende leiding, aangepaste opleiding en materiaal. Extra wervingen blijven hierbij mogelijk waar nodig. Het biedt een kostendaling met 13 tot 20 miljoen voor de huidige begrotingsperiode 2020-2025 en een kostendaling met 22 tot 33 miljoen vanaf de volgende legislatuur”, becijfert Minnaert. “Op die wijze kan de stad tegelijk de investeringen verhogen en de schuld afbouwen. Dit is absoluut vereist om de noden van de toekomst aan te kunnen.”