Exclusief voor abonnees

Matthias Diependaele (N-VA): “Burgemeester of minister? Ik ga voor het hoogste”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement wil zwaar inzetten op onderwijs

Matthias Diependaele.
Geert De Rycke Matthias Diependaele.
Matthias Diependaele, deze legislatuur fractieleider voor N-VA in het Vlaams Parlement, wordt op 1 januari 2022 burgemeester van Zottegem. Daar in de Vlaamse Ardennen is zijn partij sinds 2012 de grootste. Maar als hij na deze verkiezingen een ministerportefeuille krijgt in de nieuwe Vlaamse regering, laat hij het burgemeesterschap over aan een partijgenoot. Immers, als jongeman voelde hij zich al snel aangetrokken door de Vlaamse Beweging. Zijn interesse in politiek kwam pas daarna.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Mijn grootvader was senator voor de Volksunie maar ik heb die eigenlijk nooit gekend, want hij stierf toen ik 4 jaar oud was. Het is niet de politiek die bij ons thuis steeds een rol gespeeld heeft, maar wel maatschappelijk engagement, vooral in de Vlaamse Beweging. Die Vlaamse leeuwen die je ziet langs het parcours tijdens de Ronde van Vlaanderen vinden hun oorsprong in Zottegem. Wij stonden daar met leeuwenvlaggen te zwaaien en dat is later overgenomen door de Vlaamse Volksbeweging. Vandaag is dat uitgegroeid tot een schitterend onderdeel van de Ronde. De politiek zelf heb ik pas leren kennen toen ik afgestudeerd was.”

Waar liggen volgens u de grootste uitdagingen voor de volgende Vlaamse regering?

“Er staan ons heel wat uitdagingen te wachten en onderwijs is daar een heel belangrijke van. Studies tonen aan dat de kwaliteit ervan achteruit gaat en daar moet iets aan gedaan worden. Daar zou iedereen in Vlaanderen van wakker moeten liggen. Ik spreek dan niet alleen als politicus, maar ook als vader want iedereen wil een goede opleiding voor zijn kinderen. Daarvoor moeten we afstappen van die ‘zesjes-cultuur’. De verwachtingen van de ouders mogen gerust wat hoger liggen. Onze leerlingen moeten opnieuw uitgedaagd worden om beter te presteren. Ik ben dan ook geen voorstander van een brede eerste graad in het middelbaar. Leerlingen moeten een richting volgen volgens hun capaciteiten en talenten. Of dat nu beroeps, technisch of algemeen secundair is, speelt geen rol. Ze moeten de richting volgen waarin ze zich goed voelen. We steken dan ook niet onder stoelen of banken dat we na de verkiezingen de Vlaamse minister van Onderwijs willen leveren.”

De kwaliteit van het onderwijs moet weer omhoog. Daar zou iedereen in Vlaanderen van wakker moeten liggen. Ik spreek dan niet alleen als politicus, maar ook als vader want iedereen wil een goede opleiding voor zijn kinderen

Matthias Diependaele

Even naar de regio. De gouverneurskwestie houdt Oost-Vlaanderen nu al een tijdje in de ban. Jullie blijven vasthouden aan Wim Leerman als kandidaat terwijl Open Vld zijn eigen kandidaat naar voor schoof. Hoe geraken jullie uit die impasse?

“De gouverneurskwestie zit inderdaad muurvast. Wij houden niet vast aan één persoon. Wij gaan gewoon voor degene die het best gescoord heeft in de testen. Dat lijkt ons de meest aangewezen persoon om gouverneur te worden. Helaas blijft Open Vld vasthouden aan een platte politieke benoeming. Zij hebben zelf een partijgenote voorgedragen terwijl wij vinden dat het moet gaan om de juiste persoon op de juiste plaats. En dat is de persoon die het best gescoord heeft op die testen.”

Bent u voor de afschaffing van de provincies?
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Govaerts

    Natuurlijk gaat hij voor het hoogste de meeste poen pakken ..