Kerkhofdieven stelen beeld van 60 kilo

DADERS PLUNDEREN GRAFZERK VAN OUDERS MYRIAM (70) VOOR 7.000 EURO

Het beeld werd met brute kracht losgewrikt van de grafzerk.
Frank Eeckhout Het beeld werd met brute kracht losgewrikt van de grafzerk.
Kerkhofdieven hebben afgelopen weekend een bronzen beeld van 60 kilo en 1 meter en 20 centimeter hoog gestolen op het stedelijk kerkhof Knutsegem in Strijpen. "Het beeld stond al 25 jaar verankerd op de grafzerk van mijn ouders. De dieven moeten minstens met drie geweest zijn om dat mee te nemen", zegt de 70-jarige Myriam Beerens kwaad.

Het was de echtgenoot van Myriam Beerens die de diefstal zaterdagnamiddag ontdekte.


"Het moet in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurd zijn want vrijdag heeft mijn man nog een bezoek gebracht aan het kerkhof. De dieven hebben het beeld met brute kracht losgewrikt, want de brokstukken lagen verspreid naast de grafzerk van mijn ouders. Je legt het beeld ook niet zomaar op je schouder, want het weegt zeker 60 kilo en is minstens 1 meter en 20 centimeter hoog. Eén persoon kan dat dus niet hebben meegenomen. Ze moeten zeker met twee of zelfs drie daders geweest zijn", denkt Myriam.

Het bronzen beeld werd in 1991 op de grafzerk geplaatst.
Frank Eeckhout Het bronzen beeld werd in 1991 op de grafzerk geplaatst.

Emotionele waarde

Het beeld stond al ruim 25 jaar op de grafzerk van Myriams ouders. "Mijn vader heeft het in 1991 gekocht toen mijn moeder was overleden. Hij betaalde daar toen 300.000 Belgische Frank voor, omgerekend zo'n 7.500 euro. Na zijn dood hebben wij het beeld steeds goed onderhouden. Voor ons heeft het dan ook een grote emotionele waarde. Mensen die zoiets doen, beseffen niet welk verdriet ze aanrichten. Mijn echtgenoot is zaterdag nog naar het politiecommissariaat geweest om klacht in te dienen tegen onbekenden. Hopelijk vinden ze de daders snel terug, zoniet zal het brons wel snel gesmolten worden vrees ik", besluit Myriam.

Brons

De vader van Myriam mag dan wel 7.500 euro betaald hebben voor het beeld, meer dan dan 250 euro zullen de dieven er niet van krijgen.


"De waarde van brons schommelt zo rond de 3.5 euro per kilo. Als zo'n beeld bij een eerlijke handelaar wordt aangeboden, wordt vaak gevraagd naar de herkomst van het beeld. Als er een vermoeden is van criminele feiten, wordt de politie op de hoogte gebracht. Daarom vrees ik dat het beeld eerder in het criminele circuit zal verkocht worden", zegt een handelaar.

Getuigen

Schepen van Begraafplaatsen Lieselotte De Roover (CD&V) reageert dat ze het een schande vindt dat mensen zaken stelen op kerkhoven en hoopt dat de diefstal opgelost geraakt. Maar die kans lijkt eerder miniem want stedelijke begraafplaats Knutsegem ligt in een straat waar amper woningen staan.


Mensen die iets verdacht opgemerkt hebben vrijdagavond of zaterdagnacht kunnen dat melden bij de lokale politie op het nummer 09/364.47.30.