Kattenbeulen terug van weggeweest

BEWONER DIE 11 JAAR GELEDEN AAN ALARMBEL TROK, VINDT KAT DOODGEKLOPT TERUG

Robert De Meyere bekommert zich om de zwerfkatten in de Bijloke.
Foto Frank Eeckhout Robert De Meyere bekommert zich om de zwerfkatten in de Bijloke.
De kattenbeulen in de Zottegemse wijk Bijloke zijn terug van even weggeweest. Vorig jaar nog werden twee poezen vergiftigd en deze keer werd Pitou, de kat van Robert De Meyere, doodgeklopt teruggevonden. "De dierenbeulen worden steeds driester", klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat er een kattendoder aan het werk is in de Bijloke want vorig jaar vond Suzy Moreels ook al eens twee katten vergiftigd terug. Voor één kwam alle hulp zelfs te laat. Uit de autopsie bleek dat er een gifmenger aan het werk was. De politie vroeg toen aan de bewoners om hun katten binnen of in hun eigen tuin te houden. "Ze zouden beter op zoek gaan naar de dader in plaats van ons aan te raden onze katten binnen te houden", foeterde de vrouw toen.


Robert De Meyere trok 11 jaar geleden al eens aan de alarmbel toen hij merkte dat katten en honden spoorloos verdwenen in de Zottegemse wijk Bijloke. De Meyere trachtte toen zelfs de steun van Prins Laurent los te weken voor zijn strijd tegen de gifmenger(s). Tevergeefs. De man was toen al zes katten kwijtgeraakt. "Allemaal vergiftigd. Ik heb toen samen met een buurman, die ook vijf katten dood terugvond, klacht ingediend bij de politie", herinnert hij zich nog. De Meyere had elf jaar geleden al een vermoeden in waar hij de daders moest gaan zoeken en vertelde dat ook aan de politie.


Sindsdien vallen de geviseerde buren De Meyere ook verbaal aan. "Ze slingeren mij de lelijkste dingen naar het hoofd. Ik heb nu zelfs een advocaat onder de arm genomen. Die heeft hen aangemaand om mij met rust te laten zoniet volgt er een dagvaarding. Maar ondertussen blijven ze wel mijn dieren terroriseren en dat valt moeilijker te bewijzen", zucht de 62-jarige dierenvriend. Tijdens het weekend verloor De Meyere opnieuw één van zijn lievelingsdiertjes. "Mijn kat Pitou was 's morgens nergens te bespeuren. Toen ik later op de dag een wandeling maakte met mijn hond, vond ik Pitou dood terug tussen de struiken. Doodgeklopt bleek uit het onderzoek van de dierenarts. Ik weet zeker dat het van dezelfde personen komt. Eerst lokken ze de beestjes met eten en nadien verjagen ze hen met stokken", legt De Meyere uit.

Nieuwe klacht

Vroeger liepen hier ook tientallen wilde eenden. Ze hebben die toen allemaal laten vangen, op twee na. Maar ook de eenden vallen ten prooi aan de dierenhaters. Eén van hen loopt ook al mank omdat het een slag heeft gekregen", zucht De Meyere. Hij hoopt dat er een einde komt aan het uitmoorden van de dieren in de Bijloke. "Ik heb opnieuw klacht ingediend bij de politie en die hebben beloofd om de wijkagent langs te sturen. Benieuwd hoe lang ik daar zal moeten op wachten", beluit De Meyere weinig hoopvol.