Hommeles over uitbesteden groenbeheer: “Alsof onze eigen mensen niet goed genoeg zijn”

Het onderhoud van de kerkhoven wordt uitbesteed aan de vzw Dagmoed.
Frank Eeckhout Het onderhoud van de kerkhoven wordt uitbesteed aan de vzw Dagmoed.
Oppositiepartijen sp.a en Open Vld zijn niet te spreken over het uitbesteden van het groenbeheer in Zottegem. “We deden dat in de vorige legislatuur ook al en toen heeft sp.a dat nog samen met ons goedgekeurd. Nu ze in de oppositie zitten, kan dit plots niet meer en nemen ze het woord privatisering in de mond", gaat schepen van groenbeheer Leen Goossens (CD&V) in de tegenaanval.

De beslissing van het stadsbestuur om het onderhoud van openbaar groen uit te besteden aan derden, valt niet in goede aarde bij de oppositie. Open Vld-raadslid Lode Bruneel vraagt zich af of dit geen motie van wantrouwen is tegenover de eigen groendienst. Ook de socialisten reageren als door een wesp gestoken. “Alsof onze eigen mensen niet goed genoeg zijn om dat werk te verrichten. Dit is zuivere privatisering", reageert De Loor.

Niet onder indruk

Schepen Leen Goossens is echter niet onder de indruk van de uitvallen aan haar adres. “We hebben opnieuw beslist om voor het groenonderhoud op openbaar domein (parkings, wegen, goten), speelpleintjes, in de wijk Bijloke en op onze begraafplaatsen een beroep te doen op derden. Dat was in het verleden ook al het geval. De speelpleintjes werden vorig jaar onderhouden door groep Intro (sociale tewerkstelling, red.). Voor het onderhoud van de Bijloke konden we rekenen op de hulp van Beschutte Werkplaats Zottegem en het groenonderhoud op de begraafplaatsen en ander openbaar domein werd verricht de mensen van de vzw Dagmoed (eveneens sociale tewerkstelling, red.)", reageert Goossens.

Schepen Leen Goossens.
Frank Eeckhout Schepen Leen Goossens.

Wel nieuw is dat nu ook het groenonderhoud van de site aan de Bevegemse Vijvers, van de pas aangelegde groene parking aan de OCMW-campus en van een aantal voetbalpleinen en graszones in woonwijken wordt uitbesteed. “De begraafplaatsen en groenonderhoud op ander openbaar domein blijven voorbehouden aan sociale tewerkstelling. Voor de overige sites kunnen ook privétuinaannemers een offerte indienen. Maar ook dat is niet nieuw. Vorig jaar al werd het onderhoud van De Lelie, de nieuwe woonwijk achter het ziekenhuis, uitbesteed aan een private aannemer. Ook daar had sp.a geen problemen mee.

Toch blijft er nog genoeg werk over voor de eigen groendienst. “Die focust zich op het onderhoud van het kasteel van Breivelde, het Egmontpark, het Beislovenpark, het Kloosterbos, de trage wegen en de vele andere groene zones en pleintjes in Zottegem. Werk verzekerd", besluit schepen Goossens.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kurt Lannau

    In de drukke maanden heb je handen tekort. In de kalme wintermaanden teveel. Een gemeente of stad werkt met vast personeel, niet iedereen kan onderhoud of een andere dienst doen in de kalme maanden. Het gemeentepersoneel wordt niet afgeschaft of in vraag gesteld, maar aangevuld. Dat zou de goedkoopste manier moeten zijn op 'seizoensarbeid'. Stel alle grote snoeiwerk wordt uit besteed, dan wordt ook materiaal uitgespaard.

  • patrick dieraert

    (CD&C) probleem bij de groendienst op te lossen (je weet wel). Ik begrijp natuurlijk wel dat je de schuld op iemand anders wil afschuiven, want het is natuurlijk een ronduit slechte maatregel. Als je dergelijke beslissingen neemt, heb dan tenminste de eerlijkheid om er zelf de volle verantwoordelijkheid voor te nemen en/of de oorzaak van het probleem aan te pakken.' Dieraert Patrick