Gezocht: gezinnen voor nieuw cohousingproject

De bouwwerken voor CoHoRodestraat zijn ondertussen gestart.
Gertjan De Vuyst De bouwwerken voor CoHoRodestraat zijn ondertussen gestart.
In de Rodestraat is gestart met de bouw van één van de eerste cohousingprojecten in de ruime regio. “ CoHoRodestraat telt vier gezinswoningen met privétuin en drie appartementen met privéterras. Daarnaast zijn er uiteraard ook een gemeenschappelijk paviljoen, een ecologische zwemvijver en een parktuin", zegt initiatiefnemer Gertjan De Vuyst.

Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin hebben cohousers ook een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus níet samen in één huis wonen. In zo’n project kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid. Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding.

Grote zwemvijver

“Voldoende grote private tuintjes en terrassen bij de units zorgen ervoor dat iedereen zijn eigenheid en privacy heeft en ongehinderd kan genieten van de natuur en de rust. Met ons project streven we naar een een betere levenskwaliteit voor alle bewoners, zowel op materieel als op sociaal vlak. Daarvoor hebben we reeds een grote zwemvijver met gemeenschappelijk paviljoen waarin we kunnen vergaderen, samen eten, feesten. De gemeenschappelijke delen ( chalet met keuken, tuin, speeltuin, zwemvijver, boomgaard) beheren en onderhouden we samen met gemeenschappelijk materiaal", vertelt Gertjan De Vuyst.

Volgens de initiatiefnemer heeft cohousing tal van voordelen. “Naast het geld dat je uitspaart door samen te bouwen, kan je ook veel zaken gemeenschappelijk aankopen en gebruiken. Een grasmachine, serre of tuinmateriaal zijn evident. Maar je bent ook in staat om grotere investeringen te doen omdat je de kosten kan delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aankoop van een elektrische deelauto en zonnepanelen. Ook op sociaal vlak biedt cohousing tal van voordelen. Het nodigt uit tot meer interactie en samenwerking. Zo kan je elkaar ontlasten en helpen wanneer het nodig is: ouderen die kinderoppas zijn en jongeren die de zwaardere klussen in de tuin op zich nemen.”

Met CoHoRodestraat gaat Gertjan De Vuyst op zoek naar mensen die meer ‘met’ in plaats van ‘naast’ elkaar willen leven, die in een groene omgeving willen wonen, die ecologisch ingesteld zijn en die meer levenskwaliteit willen. “Om geïnteresseerden een zicht te geven op onze plannen organiseren we op zaterdag 18 mei van 13 tot 17 uur een projectdag in de Rodestraat 24 in Zottegem. Daar worden onze plannen uitgebreid toegelicht", geeft Gertjan nog mee. Meer info over het project is te vinden op www.cohorodestraat.be.

Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.
Gertjan De Vuyst Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.
Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.
Gertjan De Vuyst Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.
Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.
Gertjan De Vuyst Zo moet het cohousingproject er in de toekomst uitzien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.