Geen Egmontloop door strubbelingen in atletiekclub

LEDEN ZIJN VERTROUWEN IN SECRETARIS KWIJT DOOR VAGE BOEKHOUDING

Veel volk aan de start van de jaarlijkse Egmontloop, een beeld dat we dit jaar niet te zien krijgen.
Ronny De Coster Veel volk aan de start van de jaarlijkse Egmontloop, een beeld dat we dit jaar niet te zien krijgen.
De 36ste Egmontloop in en rond het stedelijk sportstadion in Bevegem op zaterdag 20 augustus gaat niet door. "Enkele leden beschuldigen ons van wanbeheer en dreigen met een rechtszaak. Dat kan tellen als dank voor een jarenlange onbezoldigde inzet. Ik heb geen zin meer om mijn schouders onder onze Egmontloop te zetten", reageert Kurt Broeckaert, secretaris van Zottegem Atletiek, aangeslagen.

Zottegem Atletiek leeft al enkele maanden op een vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Vorige week kreeg het bestuur een brief van een advocaat waarin gedreigd wordt met gerechtelijke stappen tegen de club en zijn bestuurders. Opmerkelijk is dat de aanklagers leden zijn van Zottegem Atletiek. "Wij vragen al langer inzage in de boekhouding, omdat wij vermoeden dat er gesjoemeld wordt. Jaarrekeningen worden al jaren niet meer neergelegd en ook de statuten van de club zijn al sinds 1994 niet meer aangepast. Bovendien hebben we de notulen van de jaarvergadering nog nooit gezien en zijn bestuursverkiezingen al helemaal een loos begrip bij Zottegem Atletiek. Alles wordt beslist in gesloten kring en pottenkijkers worden geweerd. Het enige wat wij vragen is dat de wetgeving op de vzw's gerespecteerd wordt, maar dat wil het bestuur blijkbaar niet. Nu proberen ze ons ook nog de schuld te geven van de afgelasting van de Egmontloop. Dat is echt wel een brug te ver. Daarom hebben we een advocaat onder de arm genomen om onze belangen te verdedigen en hebben we het probleem aangekaart bij de VAL (Vlaamse Atletiekliga, red.)", klinkt het bij de misnoegde leden.

Kurt Broeckaert, voorzitter van Zottegem Atletiek.
Ronny DE COSTER Kurt Broeckaert, voorzitter van Zottegem Atletiek.

Misnoegd

De klacht en het schrijven van een advocaat is bij secretaris Kurt Broeckaert hard aangekomen. Hij spreekt het wanbeleid dan ook met klem tegen. "Het enige wat ons kan aangewreven worden, is dat bepaalde formaliteiten van de vzw-wetgeving niet up-to-date zijn. Hierover zijn reeds meer dan een maand gesprekken bezig om dat in orde te brengen. Jarenlang hebben het bestuur en andere vrijwilligers het beste van zichzelf gegeven om zonder enige vergoeding tijdens hun vrije tijd de club te helpen. Wij als bestuur klampen ons helemaal niet vast aan de macht, want er zijn nog wel andere zaken in ons leven dan atletiek", reageert Broeckaert.

Plooien gladstrijken

Aangezien zijn hoofd nu niet naar atletiek staat, werd beslist om de Egmontloop in het kermisweekend te annuleren. "Ik heb daar momenteel echt de goesting niet voor. Eerst willen we de plooien gladstrijken, want we willen de toekomst van onze atletiekclub vrijwaren zodat onze jarenlange inzet niet voor niets is geweest. Volgende week zitten we met een delegatie van de misnoegde leden en de VAL samen aan tafel", geeft Broeckaert nog mee.


Paula Vanhoovels, directeur Sport bij de VAL, bevestigt dat er volgende week een gesprek gepland is tussen beide partijen. "Veel kan ik daar niet over kwijt. Alleen dat wij optreden als bemiddelaar in de hoop tot een constructieve oplossing te komen", laat ze weten.