Geen consensus over betaalbare zorg

Woonzorgcentrum Egmont
Frank Eeckhout Woonzorgcentrum Egmont
Betaalbare ouderenzorg. Hoe houden we dat in stand? Kan de stad een rusthuis blijven runnen of moet wzc Egmont in private handen komen?

"Met sp.a-voor Zottegem is er geen sprake van een uitverkoop van ons rusthuis. Daar steken wij onze handen voor in het vuur", verzekert OCMW-voorzitter Kurt De Loor. "Met een gloednieuw woonzorgcentrum, een nieuw lokaal dienstencentrum en een dagverzorgingscentrum heeft onze ouderenzorg een metamorfose ondergaan. We hebben er bewust voor gekozen om dat als gemeente zelf te doen. We hadden het wzc kunnen verkopen aan de hoogste commerciële bieder, maar dat zou de betaalbaarheid voor onze bewoners en de arbeidsomstandigheden van onze werknemers in het gedrang brengen", meent De Loor.

Voor CD&V is betaalbare en kwaliteitsvolle ouderenzorg cruciaal. "Openbare woonzorgcentra zoals wzc Egmont, private wzc's én rusthuizen in handen van vzw's vullen elkaar aan en kunnen naast elkaar bestaan", vult burgemeester Jenne De Potter aan.

Voor N-VA moet het anders. "Elk jaar worden ettelijke miljoenen bijgepast aan het OCMW. Als je weet dat er bijvoorbeeld al een dienstenchequebedrijf is dat 300.000 euro per jaar verlies maakt zonder ook maar enige extra dienstverlening, waar zijn we dan mee bezig? Het OCMW wordt op dit moment gerund met ramen en deuren waarlangs het belastinggeld van de Zottegemnaar naar buiten vliegt. Dat moet stoppen. Gelukkig heeft de Vlaamse overheid beslist om het OCMW in te kapselen in de gemeente. Dat is alvast een eerste aanzet om hier iets aan te doen", zegt Matthias Diependaele.

Volgens Open Vld hoeft een stad niet noodzakelijk een eigen wzc uit te baten om de ouderenzorg betaalbaar te houden. "Wat Egmont betreft: zolang er niet gewerkt wordt met zwaar verlies kan dit zo blijven. Anders moet een oplossing gezocht worden met externe partners. Van een privatisering kan enkel sprake zijn als het personeel zijn statuut en opgebouwde rechten kan behouden", stelt Lode Bruneel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.