Gangsters bedreigen oma en kleinkinderen bij homejacking en crashen met gestolen auto

Na de brutale homejacking waarbij een grootmoeder en haar twee kleinkinderen van 4 en 6 met een vuurwapen bedreigd werden in de Potaardestraat in Erwetegem (Zottegem) werden twee daders opgepakt, bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. Een derde man nam vanochtend meer dan vermoedelijk de trein in Haaltert. 

De gangsters drongen gisteren rond 19.15 uur de bijzonder afgelegen woning langs de Potaardestraat in Erwetegem (Zottegem) binnen langs de keuken aan de achterkant van het huis. De bewoners - die amper een maand geleden verhuisden naar de rustige oude boerderij - waren niet thuis. Wel aanwezig: de grootmoeder. Zij paste er op haar twee kleinkinderen van 4 en 6 jaar die op het moment van de inval nog bij haar in de woonkamer waren.

Kinderen bedreigd

Zonder enig mededogen bedreigden de criminelen de vrouw. Onder bedreiging dat ze de kinderen iets zouden aandoen, toonde de vrouw waar de kostbare zaken te vinden waren. Dat nam volgens het parket heel wat tijd in beslag. Na ruim twee uur gingen ze ervandoor met de Mercedes van de moeder van de kinderen.

De grootmoeder vluchtte nadien naar de buren. Daar werden meteen de hulpdiensten gealarmeerd. Intussen verliep de vlucht van de gangsters vrij vlekkeloos. Er was in elk geval geen sprake van een achtervolging door een of meerdere politieploegen.

De gangsters crashten de Mercedes aan Terlicht in Haaltert.
Koen Baten De gangsters crashten de Mercedes aan Terlicht in Haaltert.

Crash

Desondanks crashten de gangsters ruim vijftien kilometer verderop, ter hoogte van Terlicht in Haaltert. Ze reden met de Mercedes tegen twee geparkeerde wagens (zie kaart onderaan). Een gangster raakte daarbij gewond. Amin Jijali, een buur die net wou vertrekken, kwam na de klap meteen poolshoogte nemen. Hij kon de gangsters filmen. 

“Ze hadden minstens één vuurwapen, waren totaal in paniek en riepen dat ze iedereen gingen neerschieten”, vertelt de man. Een meisje dat toevallig in de buurt was, werd fysiek aangevallen door een van de daders. Zij raakte licht gewond en werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

De gangsters riepen dat ze iedereen gingen neerschieten

Amin Jijali, bewoner van Terlicht, Haaltert

Intussen werd in de Potaardestraat slachtofferhulp ingeschakeld om de grootmoeder en haar kleinkinderen psychologisch bij te staan. Medewerkers van het gerechtelijke laboratorium kwamen eveneens ter plaatse om een sporenonderzoek uit te voeren.

De drie gangsters gingen op de loop, waarop een grootschalige klopjacht met verschillende politieploegen en een politiehelikopter volgde. Volgens buurtbewoners werd in het baantje aan Duym IJzerwaren, tussen de steenweg Terlicht en de Boekenstraat, een dader opgepakt. “Plots was er veel geroep en waren de honden aan het blaffen. Ik hoorde een politieagent ‘op de grond’ roepen”, vertelt een buurvrouw.

Trein

Een tweede voortvluchtige werd kort daarna opgepakt in het station van Brussel-Zuid. De derde voortvluchtige dader zou vanochtend om 6.41 uur in Haaltert de trein naar Brussel genomen hebben. Op de Facebookpagina ‘Pendelend Haaltert’ verscheen een bericht dat “Vooraan op de trein een man was opgestapt die vol gras en modder hing, door enkele wagons liep en zich verdacht gedroeg.” Mogelijk stapte die persoon af in Denderleeuw. Het parket bevestigde dat twee personen zijn opgepakt en een derde nog spoorloos is.

Mensen die iets verdacht opmerken worden verzocht zonder twijfelen meteen het noodnummer ‘101’ te bellen.

Facebookpagina Pendelend Haaltert
Repro KMJ Facebookpagina Pendelend Haaltert
De Mercedes van de gangsters ramde twee geparkeerde wagens.
Koen Baten De Mercedes van de gangsters ramde twee geparkeerde wagens.
De Mercedes van de gangsters ramde twee geparkeerde wagens.
Koen Baten De Mercedes van de gangsters ramde twee geparkeerde wagens.
De homejacking gebeurde in de Potaardestraat in Erwetegem.
Frank Eeckhout De homejacking gebeurde in de Potaardestraat in Erwetegem.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nadia Vanden Bossche

  Phil Chards, Amin Jijali is de buurtbewoner uit Haaltert die na de crash de gangsters gefilmd heeft!!

 • Kurt Dierickx

  Ringo, die Mercedes hebben ze tijdens de homejacking gestolen.

 • monique morel

  @rîngo van der pulst,die wagen van VIGO is een aangereden wagen en niet de wagen gebruikt door de misdadigers

 • Rudy Raes

  Geef ze voor dit soort feiten effectief 10 jaar gevangenis !

 • Phil Chards

  Amin Jijali... klinkt vlaams :)