Filmploeg strijkt neer op Mijnwerkerspad

Charlotte Anne Bongaerts en Joren Seldeslachts spelen de hoofdrol.
Ronny De Coster Charlotte Anne Bongaerts en Joren Seldeslachts spelen de hoofdrol.
Aan het Mijnwerkerspad in Zottegem zijn opnames gestart voor de kortfilm Twist. De tweede prent van het jonge Zottegemse productiehuis Flapdop moet een nostalgisch verhaal met warme gevoelens worden. "Het is een eerbetoon aan Constant, onze vriend en medeoprichter van Flapdrop, die vorig jaar overleed bij een ongeval", klinkt het.

De filmploeg van Flapdrop draait nog tot zondag op verschillende locaties in en rond Zottegem. Aan het Mijnwerkerspad blikten ze alvast een afscheidsscène is, gespeeld door de acteurs Joren Seldeslachts (gekend van Blinker, Dubbelleven, Spitsbroers) en Charlotte Anne Bongaerts (Image, Terug Naar Morgen). "Wij vertolken de jonge personages in de flashback, zoals de hoofdrolspeelster Mari het in de film vertelt", legt Charlotte uit. Ook Marilou Mermans (gekend van Lili en Marleen, Familie), Robrecht Vander Thoren (Hasta La Vista, Tom & Harry), en Kristine Van Pellicom (De Parelvissers, Clan) maken deel uit van de acteursploeg.

Voor de opnames wordt er een drone ingezet.
Ronny De Coster Voor de opnames wordt er een drone ingezet.

Dementerende vrouw

"De film neemt ons mee naar Hasta Manana, het rusthuis waar Marie verblijft samen met een jeugdvriendin", vertelt regisseur Mathieu Stevens. "Marie blikt terug op haar bewogen leven en wacht nu op de zoete aflossing van de dood. We schetsen de kwelling van een dementerende vrouw en de ruzies die ontstaan tussen haar kinderen. Het is een tragikomische kortfilm die begint met een zware boodschap, maar die gelukkig luchtiger wordt naarmate hij vordert."


De makers zien de film als een eerbetoon aan Constant Van Grembergen, die mee aan de wieg stond van het productiehuis Flapdop, maar die vorig jaar bij een ongeval om het leven is gekomen. "'Voor ons is dit een uit de hand gelopen hobby. We hebbben naast het maken van films ook een job, maar Flapdop is onze passie. Met een piepjong team van toekomstige professionals en gedreven amateurs, bijgestaan door ervaren rotten met een hart voor hun vak realiseren we deze film", legt Maaike Van de Vijver uit.


De komende dagen draait de filmploeg nog op verschillende locaties in Zottegem. Onder meer het OCMW-gebouw en het Park van Breivelde zijn filmlocaties.


De film komt uit in oktober en gaat in première in de stadsfeestzaal Rhetorica in Zottegem. De makers verdelen de prent ook op dvd en willen ermee naar verschillende kortfilmfestivals. Meer info: www.flapdop.be (DCRB)