Feest voor halve eeuw SAMWD

NIEUWE ACADEMIE EN CULTUURZAAL TEGEN 2020 KLAAR

Directeur Andy D'Hondt en schepen Sandra De Roeck nemen een kijkje bij de accordeonlessen in de congregatiekapel.
Frank Eeckhout Directeur Andy D'Hondt en schepen Sandra De Roeck nemen een kijkje bij de accordeonlessen in de congregatiekapel.
De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) wordt 50 jaar. Op 18 en 19 november vieren we dat met enkele feestvoorstellingen gespreid over verschillende locaties. Het volgende feest om naar uit te kijken wordt de opening van onze nieuwe cultuurzaal met bijhorende academie. Die moet tegen 2020 klaar zijn", zegt schepen van Cultuur Sandra De Roeck.

Op 29 juni 1966 ontving de stad Aalst van de Zottegemse burgemeester Jules Matthijs het verzoek om een Zottegemse afdeling op te richten van de Aalsterse Muziekacademie.

Een foto uit de oude doos.
Frank Eeckhout Een foto uit de oude doos.

187 leerlingen

Zes maanden later, op 11 januari 1967, ontving de school de eerste leerlingen in de lokalen van de gemeenteschool aan de Firmin Bogaertstraat. 187 leerlingen schreven zich in. Aanvankelijk kon men enkel woord en muziek volgen in de academie. Een jaar later kwam daar ook dans bij. Vanaf 1973 vaart de Academie haar eigen koers, los van de hoofdschool in Aalst.


"Als op 11 januari gestart wordt met de eerste lessen dictie en notenleer, zijn de klaslokalen maar net op tijd klaar. Een bureel of wachtlokaal is er niet. Eind 1967 wordt het schoolhuis, dat dienst deed als woning van het schoolhoofd, in gebruik genomen. In de nog te renoveren kamers worden dan de lessen piano, viool, klarinet en dwarsfluit gegeven. Op het gelijkvloers krijgt de schooladministratie een onderkomen. Met de uitbreiding van het leerlingenaantal worden uiteindelijk alle klassen van de dagschool dubbel gebruikt", vertelt Sandra De Roeck.

Auditiezaal

In 1985 start de bouw van de auditiezaal met kleedkamers en een pianolokaal.


"Twee jaar later worden die in gebruik genomen. Door de jaren heen worden steeds meer renovatiewerken uitgevoerd en als de politie van de Meerlaan verhuist naar het nieuwe politiegebouw aan de Meengracht, palmen de leerlingen van de Academie ook het oude politiegebouw in. Later komen daar ook nog de Ridderzaal en de congregatiekapel in de Kasteelstraat bij."

Ontoereikend

"Het is duidelijk dat onze accomodatie vandaag ontoereikend is voor onze 1.098 leerlingen. Daarom kijken we rijkhalzend uit naar het nieuwbouwproject op de Sanitarysite. De bouw van onze nieuwe cultuurzaal met ongeveer 400 zitplaatsen en nieuwe Academie voor Muziek, Woord en Dans, zit op schema, maar is nog niet voor deze legislatuur. Eind 2019 loopt de huurovereenkomst van feestzaal Rhetorica af, maar dan kan onze nieuwe cultuurzaal onmogelijk al klaar zijn. We kunnen het gebouw in de Hospitaalstraat nog een jaar extra huren om dan in 2020 de verhuis te maken naar de site, waar ook ons administratief centrum Sanitary is gevestigd", besluit de schepen.


Alle info over de festiviteiten en tickets is te vinden op www.samwdzottegem.be.