Esmeé (1) zwaar toegetakeld door andere peuter als onthaalmoeder hen even alleen laat

Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Een peuter van anderhalf jaar heeft dinsdag de één jaar oude Esmeé Vanderlinden zwaar toegetakeld bij de onthaalmoeder. “Dat kinderen elkaar eens bijten of krabben kan altijd gebeuren. Maar niet in die mate. Esmeé zit onder de blauwe plekken en bijtwonden. Ze is ook tot bloedens toe gekrabd", vertelt mama Vannessa De Moor.

Esmeé verhuisde in maart met haar ouders, haar zusje van zes en broertje van zeven jaar naar Zottegem. Omdat mama Vannessa nog genoot van haar zwangerschapsverlof, kon ze nog enkele maanden zelf de verzorging van haar jongste telg op zich nemen. Vorige week ging Vannessa opnieuw aan de slag. Voor Esmée hadden de ouders opvang gevonden bij een onthaalmoeder van de stad. De eerste week verliep zonder problemen. Maar toen Vannessa haar dochtertje dinsdag omstreeks 17 uur ging halen, zat het kind onder de blauwe plekken en bijtwonden.

Jongetje van anderhalf jaar

“De onthaalmoeder vertelde doodleuk dat Esmée was aangevallen door een ander kind. Ik dacht meteen aan een kind van drie of vier jaar. Bleek dat een jongetje van anderhalf jaar de verwondingen had toegebracht. En volgens de onthaalmoeder gebeurde dat eerder ook al een keer bij een ander kindje. De onthaalmoeder vond het ook niet nodig om mij te verwittigen omdat ik Esmée een uur later al kwam halen. Dat is toch totaal onverantwoord", sakkert Vannessa. 

De aanval gebeurde toen de onthaalmoeder boven bezig was met andere kindjes. “Volgens de onthaalmoeder heeft ze Esmeé en dat jongetje amper tien minuten alleen gelaten. Esmée zat vast in haar stoeltje waardoor ze geen kant uit kon. Zij moet toch heel hard gehuild hebben. En dan nog vond de onthaalmoeder het de moeite niet om eens te gaan kijken. Dat kinderen elkaar eens krabben of bijten, kan ik begrijpen. Maar dit gaat heel wat verder. Het jongetje moet Esmée met zijn twee handen toegetakeld hebben", denkt Vannessa.

Laconiek

De mama denkt er niet aan haar dochtertje nog naar de onthaalmoeder te sturen. “Ik heb een dokter de verwondingen laten vaststellen en ben met dat attest naar Huis van Kind getrokken. Daar gingen ze nogal laconiek om met het voorval want ‘dat gebeurt nu eenmaal bij kinderen onderling’. Dat vind ik echt geen uitleg. Als ik Esmée niet meer bij de onthaalmoeder wil sturen, moet ik zelf maar een oplossing zoeken. Alle andere onthaalmoeders van de stad zijn immers volzet en hebben lange wachtrijen. Gelukkig kan Esmée tijdelijk bij familie terecht. 

Noch Huis van Kind noch bevoegd schepen van Sociale Zaken Peter Vansintjan waren bereikbaar voor commentaar.

Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.
Frank Eeckhout Esmée zit onder de krab- en bijtwonden.146 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eva Munet

  Die andere kleine zou ik toch maar eens aan enkele onderzoeken onderwerpen en zijn ouders al zeker.

 • Van Impe Anneleen

  Is niet altijd de schuld van de onthaalmoeder. Ligt meestal hoe ouders het gedrag van hun kind opvangen. En 1 onthaalmoeder is zeer zwaar voor een volledig klasje van peuters. De school moet hulp inschakelen ofwel dat vechtersbaasje uit schooltje opvang houden. Ofwel een hulpje zoeken voor in de opvang

 • Peter Janssen

  @Lisa Vanfleteren: hoezo is de onthaalmoeder fout?!!!Zij bijt die kleine toch niet of wel?! Altijd meteen en voorbarig beschuldigen terwijl je van niks weet. Mogelijk is de thuissituatie de oorzaak dat die kleine bijt of niet...dat moet bekeken en opgelost worden.

 • Obi Williams

  Als een hond het deed was het kot te klein, nu is het zogezegd niet erg, leven de logica hier bij de mensen.

 • Joris Peeters

  Serieuze nalatigheid van onthaalmoeder die er dan ook nog licht overgaat. Niet te vertrouwen. Best klacht indienen.