Ereburgemeester Herman De Loor boycot herdenkingsplechtigheden: “Wil niet geassocieerd worden met personen die woordbreuk plegen”

Herman De Loor verwijt CD&V woordbreuk en wil daarom niet meer met die partij geassocieerd worden.
Frank Eeckhout Herman De Loor verwijt CD&V woordbreuk en wil daarom niet meer met die partij geassocieerd worden.
Ereburgemeester Herman De Loor (77) gaat niet meer naar herdenkingsplechtigheden van het stadsbestuur in Zottegem. “De woordbreuk van CD&V bij de coalitievorming ligt mij zwaar op de maag. Ik wil dan ook niet meer geassocieerd worden met mensen die een getekend akkoord verbreken”, motiveert Herman De Loor zijn beslissing. 

Herman De Loor (sp.a) drukte enkele decennia zijn stempel op de Zottegemse politiek. Ook in het Vlaams parlement liet hij zich niet onbetuigd. Het leverde hem in 2003 de titel van ere-ondervoorzitter van het Vlaams Parlement op. Ondanks zijn gezegende leeftijd geniet Herman De Loor nog steeds heel wat aanzien bij de Zottegemse socialisten. Dat sp.a na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in de oppositie verzeilde, heeft hem heel erg beroerd.

“Vooral omdat er een geschreven en getekend akkoord was tussen sp.a en CD&V, net zoals dat in 2012 het geval was. Tijdens mijn bestuursperiode heb ik altijd goed samengewerkt met CD&V. Ook in de vorige legislatuur stelde ik een goede samenwerking vast. Het was net daarom dat zowel sp.a als CD&V hun intentie om samen verder te besturen, op papier zetten. In dat akkoord stond zelfs vermeld, dat indien er geen meerderheid was, we samen op zoek zouden gaan naar een derde coalitiepartner, hetzij Open Vld, hetzij Groen. Maar meteen nadat de uitslag bekend raakte, liepen de christendemocraten naar N-VA om met hen een coalitie te sluiten”, onthult Herman De Loor.

Op 11 november herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarvan velen door verraad en verklikking om het leven gekomen zijn. Het stuit mij tegen de borst dat politici die zich schuldig gemaakt hebben aan dergelijke praktijken, op die dag het woord voeren

Herman De Loor (sp.a)

Het is die woordbreuk die er nu toe leidt dat Herman De Loor verstek geeft bij herdenkingsplechtigheden. “Dat bij deze plechtigheden politici optreden, die mee de normvervaging en verloedering van ons waardenbesef voeden, die opportunisme en eigenbelang laten primeren op waarden en normen, terwijl ze eigenlijk een voorbeeldfunctie moeten vervullen, is voor mij een brug te ver. Op 11 november herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarvan er velen door verraad en verklikking om het leven gekomen zijn. Het stuit mij dan ook serieus tegen de borst dat politici, die zichzelf schuldig gemaakt hebben aan dergelijke praktijken, op die dag het woord voeren. Ik zal de oorlogsslachtoffers wel op mijn manier en met het nodige respect herdenken”, besluit De Loor.

Geen politieke evenementen

CD&V-burgemeester Jenne De Potter betreurt het wegblijven van Herman De Loor. “Herdenkingen als Wapenstilstand zijn bij uitstek apolitieke evenementen. Het gaat om de herdenking van de gesneuvelden van de wereldoorlogen, niet om partijpolitiek. Dat partijpolitiek ook op momenten van een herdenking de bovenhand haalt, vind ik bijzonder jammer. De verkiezingen liggen trouwens al meer dan een jaar achter ons en de verkiezingsuitslag was wat hij was. We werken ondertussen met alle collega’s in het schepencollege collegiaal en loyaal samen voor Zottegem en voor alle Zottegemnaren en dit in een zeer positief en ambitieus project. Blijkbaar kan men dit bij sp.a niet verteren en aanvaarden”, reageert De Potter.

Herman De Loor.
Frank Eeckhout Herman De Loor.
Jenne De Potter.
Frank Eeckhout Jenne De Potter.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Linda Spranghers

    Dit illustreert alleen maar wat een handtekening, laat staan een woord waard is van een politieker en hoeveel respect een politieker heeft voor een kiezer.Spijtig genoeg gebeurt dat niet alleen in Zottegem, maar overal en op alle niveaus en geledingen .En indien het nog niet gebeurd is, dan hebben ze het vergeten en komt het nog wel.

  • Chris De Saveur

    Als ik dit ondertekend document zie, stel ik mij toch eerder andere vragen. Dit is een zuiver bewijs dat alles al geschoteld is/wordt alvorens er één stem gegeven wordt. Zijn dat soort afspraken niet nefast voor de kiezer. Komen verkiezingen op die manier nog geloofwaardig over? Ik maak mij zware bedenkingen voor een volgende verkiezing. Nog meer blancostemmen?