De vervuiler betaalt: container vervangt klassieke huisvuilzak

Met het nieuwe systeem verdwijnt de gele zak en blijven alleen de blauwe zak en de afvalcontainer over.
Wim De Smet Met het nieuwe systeem verdwijnt de gele zak en blijven alleen de blauwe zak en de afvalcontainer over.
Begin 2021 moet de klassieke plastic huisvuilzak plaats maken voor een duurzame afvalcontainer in Zottegem. Het stadsbestuur werkt samen met ILvA aan een nieuw reglement voor de ophaling van gft- en restafval. “De container wordt gewogen bij de ophaling. Je betaalt volgens het gewicht en dus volgens de hoeveelheid afval die je produceert", legt schepen van leefmilieu Leen Goossens (CD&V) uit.

Het stadsbestuur van Zottegem gaat principieel akkoord met het voorstel van ILvA voor een nieuw retributiereglement voor de ophaling van gft- en restafval op basis van het diftarsysteem. ILvA werkt momenteel aan een intercommunaal voorstel dat voorgelegd zal worden aan de gemeenteraad in november. Het diftarsysteem (gedifferentieerde tarieven) past het principe toe van ‘de vervuiler betaalt’. “Je betaalt volgens het gewicht en dus volgens de hoeveelheid afval die je produceert. De kosten voor het inzamelen en verwerken van afval worden zo niet alleen op een correcte manier doorgerekend, het diftarsysteem draagt ook bij tot een bewuster gedrag om afval te sorteren en te vermijden. Want wie correct sorteert en recycleert zal minder betalen", voorspelt schepen Leen Goossens.

Maar liefst 40% van het afval dat vandaag in de vuilniszak belandt, hoort daar niet. ““Zoals papier, oude kledij, elektrische apparaten en glazen potten. Zaken die nochtans eenvoudig te sorteren zijn. Ook met de gft-container kan nog beter omgesprongen worden. Veel organisch afval kan op de composthoop en ook kippen smullen er graag van. Met diftar willen we inzetten op een stevige daling van het afval. Ook onze CO²-uitstoot zal dalen, want we moeten minder verbranden en er zijn minder ophalingen nodig doordat de containers de inhoud hebben van drie zakken.”

De geurhinder blijft beperkt, er is geen risico meer op scheuren en ongedierte krijgt geen kans. Je hoeft niet meer te sleuren met zakken, maar rolt de container gewoon naar de straatkant

Leen Goossens

Ann De Smet van ILvA treedt schepen Goossens bij. “ILvA heeft de betrachting zo weinig mogelijk huishoudelijk afval te moeten afvoeren naar de eindverwerking en legt hiervoor het accent op het terugdringen van het niet-recycleerbare huishoudelijk afval via afvalpreventie-acties.” De afvalcontainers zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn daarnaast ook gebruiksvriendelijker. “De geurhinder blijft beperkt, er is geen risico meer op scheuren en ongedierte krijgt geen kans. Je hoeft niet meer te sleuren met zakken, maar rolt de container gewoon naar de straatkant”, besluit schepen Goossens.

Het stadsbestuur richt zich op het eerste kwartaal van 2021 voor de opstart van het nieuwe systeem.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • RONNY VAN LIERDE

    Zo een container is geen alternatief voor mensen die op een appartement wonen.. iemand die op de tweede verdieping woont krijgt zo een container nooit naar beneden...geen goed idee....

  • Ulrich DE BOSSCHER

    Bij Ilva Oosterzele bestaat er de keuze tussen container 140 liter en 240 liter. Alleen, in Oosterzele staan amper appartementen t.o.v. in Zottegem. De kleinste container van 140L is echter nog steeds 3,5 x zo groot als de kleine GFT bakjes van 40 liter voor appartementen nu. Gelet op steeds kleiner wordende restfractie is het minstens in overweging te nemen om voor appartementen de keuze te laten voor ook een kleiner exemplaar van 40 liter. Afwachten dus of dit project doordacht wordt aangepakt

  • Filip De Pessemier

    Wat met de vele appartementsgebouwen die geen mogelijkheid hebben om een container op terras of kelder te stokkeren? Lijkt me geen fraai decorstuk in de keuken en niet hygiënisch. Wat met diegene zonder lift? Graag overwegen om beide systemen parallel te blijven gebruiken.