Burgemeester Kris Leaerts riskeert jaar cel voor gesjoemel

De burgemeester van Kampenhout is één van de beklaagden in het dossier.
Lieke D'hondt De burgemeester van Kampenhout is één van de beklaagden in het dossier.
Zijn er onregelmatigheden gebeurd bij de openbare aanbesteding van het containerpark en verkaveling Flieterkouter in Galmaarden. Daar moeten de rechters in Oudenaarde een antwoord op geven. Zottegemnaar Y.P. (47) en de burgemeester van Kampenhout Kris Leaerts (51) hebben zich samen met drie andere beklaagden voor de mogelijke corruptie moeten verantwoorden.

De mogelijke fraude in de openbare aanbesteding van het containerpark in 2007 en de verkaveling in 2008, beide in Galmaarden, maakt deel uit van een groter strafdossier tegen Y.P. uit Zottegem. Hij is een 47-jarige aannemer die samen met zijn ouders wordt beschuldigd van witwassen en fiscale fraude. Zijn ex-vrouw bracht de bal aan het rollen en stapte met informatie over zwart geld naar het parket, dat vervolgens een onderzoek heeft geopend. 

Het brengt ook de burgemeester van Kampenhout Kris Leaerts (Team Burgemeester) in moeilijke papieren: hij wordt genoemd in een onderdeel van het dossier dat met corruptie te maken heeft. Leaerts werkte op dat moment als ambtenaar bij intercommunale Haviland en was toen nog geen burgemeester. Hij trad op als voorzitter en bijzitter in openbare aanbestedingen en moest de enveloppes met offertes van aannemers voorlezen bij de opening van de procedures. In de twee genoemde dossiers zouden de beklaagden gefraudeerd hebben door achteraf op de offertes een korting neer te schrijven waardoor de aannemer uit Zottegem de goedkoopste was en de projecten kon binnenhalen. In ruil zou de aannemer de oprit van Leaerts deels in het zwart hebben aangelegd en mocht de burgemeester goedkoop verblijven in de villa van de eerste beklaagde in Spanje. Het Openbaar Ministerie vordert voor de aannemer een celstraf van twee jaar, Leaerts riskeert 1 jaar cel, een andere ambtenaar riskeert zes maanden cel.

Geen omkoping

De advocaten van de beklaagden vragen de vrijspraak voor de corruptie bij de aanbestedingen. “Voordat de aannemers hun offerte in een gesloten enveloppe indienen, mogen ze nog aanpassingen maken. Dat is precies wat hier gebeurd is”, zegt advocaat Luc Boxstaele. “Hij heeft een extra korting genoteerd toen hij zag wie zijn concurrenten waren. Bij het voorlezen van de offertes is daar over gekeken. Bij de nacalculatie is de korting wel opgemerkt en zijn de werken toegekend aan mijn cliënt.” 

Ook Leaerts advocaat Jan De Winter denkt dat de korting niet is opgemerkt bij de opening van de enveloppen. “Er komen zodanig veel documenten bij kijken en alles moet zo snel gaan, dat het aannemelijk is dat Leaerts de korting niet heeft gezien. Van omkoping is ook geen sprake. De eerste beklaagde heeft wel de voorbereidende werken aan de oprit van mijn cliënt gedaan, maar hij heeft daar een correcte factuur voor betaald. Zijn verblijf in het gastenverblijf van de villa in Spanje is ook aan een correcte prijs geregeld.”

Nog niet benoemd

De rechters hebben de zaak nu in beraad genomen en zullen op 14 juni een vonnis vellen. Ondertussen heeft de strafprocedure voor Kris Leaerts nog een gevolg: hij is nog steeds niet benoemd tot burgemeester van Kampenhout. Omdat de benoeming in de vorige legislatuur wel vlot is verlopen, blijft hij wel aan de slag als uittredend burgemeester. Het Agentschap Binnenlands Bestuur wil nog niets kwijt over de gevolgen van een mogelijke veroordeling voor Leaerts en wacht de uitspraak van het proces af. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Monica Piot

    En die mag dan wel burgemeester blijven?

  • Marc De Vos

    Ze zullen wel weer vrijgesproken worden maar als ik een boete niet betaal moet ik voor de rechter verschijnen.