Bierbekertjes krijgen tweede leven als bankjes

ROCK ZOTTEGEM WIL AFVALBERG DRASTISCH VERMINDEREN

De organisatoren van Rock Zottegem bij de bankjes die worden vervaardigd uit de bierbekers van het festival.
Ronny De Coster De organisatoren van Rock Zottegem bij de bankjes die worden vervaardigd uit de bierbekers van het festival.
Rock Zottegem pakt komend weekend uit met een primeur. Alle bierbekertjes die er door de festivalgangers gebruikt worden, krijgen een tweede leven als bankjes. Die zullen daarna opduiken in het Zottegemse straatbeeld. "Hiermee kunnen we onze afvalberg drastisch verminderen en iets teruggeven aan de stad", zegt organisator Kurt De Loor.

Duizenden bezoekers trekken deze zomer terug naar een van de vele festivals in ons land. De muziek klinkt op de achtergrond, de drank vloeit rijkelijk en de sfeer is de gemoedelijk.


De festiviteiten hebben echter ook een keerzijde: de impact op milieu en omgeving is aanzienlijk. "Bij Rock Zottegem proberen we echter al jaren zo ecologisch mogelijk om te gaan met het afval en dit jaar gaan we nog een stapje verder", steekt organisator Kurt De Loor van wal.

Bankjes

"Zo laten we de vele duizenden bierbekertjes omtoveren tot bankjes. Rock Zottegem wordt hiermee het eerste festival waar drankbekertjes een tweede leven krijgen." Het project kreeg de naam 'Crazy ECO' mee en is een samenwerking met het bedrijf ECO-oh!, - dat de bekertjes zal smelten tot bankjes - Maes Pils, Universiteit Gent en afvalintercommunale ILvA. "Hiermee kunnen we onze afvalberg drastisch verminderen en kunnen we iets teruggeven aan Zottegem. Het is een absolute win-winsituatie."

Vrijwilligers

Op de vele duizenden bekertjes op Rock Zottegem zal dit weekend de slogan 'Als ik later groot ben, wil ik een bankje zijn', prijken.


"De consument wordt op die manier bewust gemaakt", motiveren professoren Kim Ragaert en Steven De Meester van de Universiteit Gent. "Eigenlijk zou de bestemming ook op vele andere producten moeten komen", bedenken ze. De vele duizenden bekertjes worden dit weekend door vrijwilligers afzonderlijk gesorteerd en na het festival door ILvA naar het bedrijf ECO-oh! gebracht in Houthalen-Helchteren. ECO-oh! wast de bekertjes en tovert ze dan om tot leuke zitbanken. ILvA zet ook mensen in op het festivalterrein zelf om de bekertjes in te zamelen en de festivalgangers attent te maken op het 'Crazy Eco-project'. Bovendien plaatst ECO-oh! enkele bankjes op het festivalterrein zodat de festivalgangers met hun eigen ogen kunnen zien wat er van hun drankbekertjes kan worden. Zo willen de initiatiefnemers de festivalgangers een ecologische reflex meegeven.

10.OOO bekertjes

Voor één bankje zijn ongeveer zo'n 10.000 bekertjes nodig. "Als we kijken naar de vorige edities, zullen we minstens twintig en misschien zelfs tot vijftig bankjes kunnen laten maken", berekent De Loor.


"Die zijn trouwens bijzonder duurzaam. We roepen alle festivalgangers dan ook op zoveel mogelijk bekertjes in te wisselen. Voor dertig ingezamelde bekertjes krijgen ze net als voorgaande jaren een gratis drankje of een leuk gadget", geeft hij nog mee.