Atletiekclub splitst na interne ruzie

DEEL VAN ZA SCHEURT ZICH AF EN RICHT NIEUWE ACG-KERN OP

Zo'n honderd leden van ZA doen het seizoen uit bij atletiekclub ACG.
Foto Ronny De Coster Zo'n honderd leden van ZA doen het seizoen uit bij atletiekclub ACG.
Een interne ruzie heeft voor een breuk gezorgd bij Zottegem Atletiek (ZA). Enkele leden hebben het bestuur van ZA gedagvaard wegens wanbeheer van de club en hebben zich aangeloten bij Atletiekclub Geraardsbergen (ACG). "Zo'n honderd leden hebben samen met ons de overstap gemaakt", laat Karel Van Gansbeke in naam van de initiatiefnemers weten.

De vulkaan waar Zottegem Atletiek al enkele maanden op leefde, is uitgebarsten. "Wij vragen al langer inzage in de boekhouding, omdat wij vermoeden dat er gesjoemeld wordt. Jaarrekeningen worden al jaren niet meer neergelegd en ook de statuten van de club zijn al sinds 1994 niet meer aangepast. Bovendien hebben we de notulen van de jaarvergadering nog nooit gezien en zijn bestuursverkiezingen al helemaal een loos begrip bij ZA. Alles wordt beslist in gesloten kring en pottenkijkers worden geweerd", klont het begin augustus.

Honderdtal leden

Een bemiddelingspoging van de Vlaamse Atletiekliga leverde geen resultaat op. Het kwam zelfs zo ver dat een aantal leden het bestuur van ZA ondertussen heeft gedagvaard wegens wanbestuur en zich begin deze maand afscheurde om zich aan te sluiten bij Atletiekclub Geraardsbergen (ACG). Samen met hen maakten een honderdtal van de zowat 150 leden, vooral jongeren, mee de overstap.


"In Zottegem hebben wij een kern van ACG opgericht. Vier trainers zorgen ervoor dat onze leden wekelijks drie keer in en rond het stedelijk sportstadion kunnen krijgen. Aan de wedstrijden nemen we deel onder de licentie van ACG. Dit jaar doen we sowieso het seizoen uit bij ACG, maar het kan zijn dat we volgend seizoen een nieuwe atletiekvereniging oprichten", vertelt Karel Van Gansbeke, één van de zeven trekkers van ACG-kern Zottegem.

Pertinente leugens

Het vernieuwde bestuur van ZA betreurt de demarche van de dissidenten en zegt dat er heel wat onwaarheden worden verteld. "Afgelopen maanden zijn door deze onderafdeling uit Geraardsbergen verschillende onwaarheden verspreid over de vrijwilligers van ZA. Dat deze vrijwilligers geld en sportmateriaal hebben gestolen, dat de sportverzekeringen niet in orde zijn en dat de club gaat stoppen, zijn allemaal pertinente leugens. Drie keer hebben we samengezeten met hen om aan te tonen dat alles wel correct was verlopen, maar ze hadden geen oren naar onze argumenten."


"Elk aanbod om opnieuw de rangen te sluiten werd afgewezen. Ook een democratische verkiezing van een nieuw bestuur werd tegengewerkt. Vlak voor aanvang van onze jeugdtraining op woensdagavond 5 oktober werden onze jeugdatleten tegengehouden en onder dwang doorverwezen naar de trainingen van ACG-kern Zottegem even verderop. Naar schatting veertig jeugdatleten aangesloten bij ZA hebben bijgevolg hun training niet kunnen volgen", laat voorzitter Christian Plume optekenen op de website van Zottegem Atletiek.


De initiatiefnemers van ACG-kern Zottegem ontkennen deze aantijgingen met klem. "Op geen enkel moment hebben wij atleten onder druk gezet. Iedereen die zich bij ons heeft aangesloten, heeft dat uit vrije wil gedaan", klinkt het.