"Ruzie laat diepe littekens na"

ZOTTEGEM ATLETIEK KRIJGT GELIJK VAN RECHTER NA BESCHULDIGINGEN

De jeugd van Zottegem Atletiek tijdens een training gisterenavond.
Foto Ronny De Coster De jeugd van Zottegem Atletiek tijdens een training gisterenavond.
De beschuldigingen door enkele dissidente leden hebben diepe sporen nagelaten bij de vroegere en huidige bestuursleden van Zottegem Atletiek (ZA). "De rechtszaak die ze tegen ons hadden aangespannen, hebben we gewonnen. Van de rechter kregen we de tijd om alles wat niet in orde was te regulariseren, maar dat gunden enkelen ons niet", klinkt het. De nieuwe voorzitter wil nu vooral vooruit kijken.

Een interne ruzie bij Zottegem Atletiek veroorzaakte vorig jaar na de zomer een split bij de atletiekvereniging. Enkele leden trokken zelfs naar de rechter en dagvaardden het bestuur wegens wanbeheer. Ze eisten inzage in de boekhouden en wezen erop dat de vereniging niet in orde was met haar statuten. "Alles wordt beslist in gesloten kring en pottenkijkers worden geweerd", klonk het begin augustus. Een bemiddelingspoging van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) leverde geen resultaat op. De dissidenten wachtten de uitspraak van de rechtbank niet af en richtten begin oktober een Zottegemse kern van Atletiekclub Geraardsbergen (ACG) op. Zo'n honderdtal leden, vooral jongeren, maakten mee de overstap.


De ruzie en de beschuldigingen hebben diepe littekens nagelaten bij de vroegere en huidige bestuursleden van Zottegem Atletiek. Zeker ook nadat een rechter hen in het gelijk stelde. "Wij kregen van de rechter de tijd om alles te regulariseren en onze papiermolen in orde te brengen. Maar die tijd kregen we niet van onze tegenstanders. Indien ze een beetje geduld hadden getoond, was het nooit zover gekomen", zucht voormalig secretaris Kurt Broeckaert.

Dubbele agenda

Volgens de nieuwe voorzitter, Christian Plume, hadden de dissidenten van meet af aan een dubbele agenda. "Het is hen nooit te doen geweest om in het bestuur te komen of om de boekhouding in te zien. We hebben speciaal voor hen nieuwe bestuursverkiezingen uitgeschreven, maar niemand stelde zich kandidaat. Dan moet je ook geen inzage eisen in de werking van de vereniging", meent Plume.


De voorzitter betreurt dat vooral jonge kinderen slachtoffer geworden zijn van de hetze. "Onze tegenstanders hebben het gerucht van wanbeleid gevoed door daar heel wat media-aandacht aan te besteden. Op die manier hebben ze heel wat ouders achter zich geschaard. Zonder dat die maar iets afwisten van de feiten. Ik ben blij dat die kinderen nog steeds aan sport doen. Maar ik ben evenzeer ontgoocheld dat ouders hen bij ons hebben weggenomen."

Vooruit kijken

Plume wil het verleden nu achter zich laten en kijk volop vooruit. "Binnen twee jaar bestaat Zottegem Atletiek 50 jaar en dit jaar nog organiseren we voor het eerst een indooratletiekmeeting in de Topsporthal in Gent. Dat zijn de dingen waar we nu volop naartoe werken", besluit Plume.