“Nieuwe parkeerautomaten zorgen voor tariefverhoging en zijn weinig gebruiksvriendelijk”

Volgens sp.a zijn de nieuwe parkeerautomaten gebruiksonvriendelijk en duurder.
Frank Eeckhout Volgens sp.a zijn de nieuwe parkeerautomaten gebruiksonvriendelijk en duurder.
Duurder en niet gebruiksvriendelijk. Dat is de conclusie van sp.a-gemeenteraadslid Louie Van Rijsselberge nadat hij de nieuwe parkeerautomaten in het centrum uittestte. “De prijs en modaliteiten zijn exact dezelfde gebleven helemaal conform het retributiereglement. Alleen laat het nieuwe systeem beter toe om misbruik uit te sluiten", reageert schepen van Mobiliteit Matthias Diependaele (N-VA).

In het centrum van Zottegem staan sinds kort nieuwe parkeerautomaten. Het nieuwe systeem kenmerkt zich vooral doordat er niet meer gewerkt wordt met het klassieke parkeerticket dat achter de voorruit moet worden gelegd. Op de nieuwe automaten moet de nummerplaat worden ingegeven. Daarenboven kan men nu ook in Zottegem aan de automaten betalen met een bankkaart. Al blijft het ook mogelijk om met munten, per sms of door middel van een applicatie op de smartphone parkeergeld te betalen.

“De nieuwe parkeerautomaten zorgen voor heel wat frustraties zowel bij bezoekers als bij inwoners van onze stad” zegt Louie Van Rijsselberge (sp.a). “Eerst en vooral is er een probleem met de gebruiksvriendelijkheid. Dat uit zich vooral bij senioren. Het toetsenbord om de nummerplaat in te geven, staat te laag. Jammer dat de seniorenraad de kans iet kreeg om de automaten uit te testen. Daarnaast kan je nu nog slechts één kwartier gratis parkeren. Wie snel een boodschap doet en 16 minuten geparkeerd staat moet meteen betalen. En waar de minimumprijs voor een ticketje vroeger 10 cent was, is dit nu opgetrokken naar 30 cent", stelt Van Rijsselberge vast. Oppositiepartij Groen betreurt dan weer dat er geen shop&go plaatsen voorzien zijn waar shoppers een helf uur gratis kunnen parkeren.

Schepen Matthias Diependaele weerlegt die kritiek. “De prijs en modaliteiten zijn exact dezelfde gebleven helemaal conform het retributiereglement. Alleen laat het nieuwe systeem beter toe om misbruik uit te sluiten. Door de digitalisering is het trouwens ook mogelijk om per minuut te betalen. Het is dus gemakkelijker om een correcte prijs te betalen dan vroeger toen men meer een inschatting moest geven van de verwachte parkeertijd. Bovendien worden de nieuwe automaten zowat in heel Vlaanderen gebruikt. Ongetwijfeld heeft iedereen reeds die ervaring opgedaan bij een bezoek aan andere steden. De automaten laten toe op een meer gedigitaliseerde manier ons parkeerbeheer te regelen. Zonder in te boeten op het gebruiksgemak van de inwoners. Integendeel zelfs. De gebruiksmogelijkheden werden alleen maar uitgebreid. Zo is het niet langer nodig om muntjes in de auto te houden aangezien kan worden betaald met een kaart. Het is niet omdat Zottegem een mooi historisch erfgoed heeft uit de 19de eeuw dat we moeten stil blijven staan. De vervanging van de parkeerautomaten werd trouwens op het einde van de vorige legislatuur al beslist. Had men dit willen voorleggen aan de middenstandsraad of seniorenraad dan was het geen slecht idee geweest om dat te doen voor de goedkeuring op het schepencollege", reageert Diependaele.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.