"Daders hadden nepgeweren bij"

SCOUTS OP KAMP IN ARDENNEN 'S NACHTS BELAAGD

Jeugdbewegingen ondervinden in de buurt van Spa al jaren problemen van buurtbewoners, die de jongeren liever kwijt dan rijk zijn.
Archieffoto PN ter illustratie Jeugdbewegingen ondervinden in de buurt van Spa al jaren problemen van buurtbewoners, die de jongeren liever kwijt dan rijk zijn.
De scouts uit Zottegem zijn op kamp in de Ardennen belaagd. "De daders hebben ons bang gemaakt met nepgeweren en gooiden steentjes naar onze tenten en auto's", deed de scouts op Facebook het verhaal. Vooral in de buurt van Bouillon en Spa ondervinden jeugdbewegingen al jaren problemen van boze buurtbewoners.

De scouts van Zottegem hebben hun tenten opgeslagen op een terrein in Opont, vlak bij Paliseul, waar ze de hele maand zullen verblijven. Dit deel van de Ardennen krijgt tijdens de zomermaanden meerdere jeugdbewegingen op bezoek. Sommige buurtbewoners zijn die drukte echter beu en vinden er niets beters op dan de jeugdbewegingen te belagen. Een van de leidsters van de groep uit Zottegem doet haar verhaal om andere groepen in de buurt te waarschuwen. "We hebben vorige week vrijdag twee keer in dezelfde nacht belagers op bezoek gehad. De daders riepen allerlei verwijten en hadden nepgeweren bij. Verder gooiden ze ook met steentjes naar onze tenten en auto's", aldus een leidster. "Uiteraard heeft dit ons toch wel schrik aangejaagd, waardoor we nog voorzichtiger zijn en ons terrein niet meer onbewaakt achterlaten."

Niet eerste keer

"Vermoedelijk zijn dit kwajongensstreken van jongeren of jongvolwassenen die geen kwade bedoelingen hebben en zich gewoon vervelen en op zoek gaan naar wat actie. Het jaagt echter wel angst aan. Zeker omdat we twee jaar geleden al twee keer het slachtoffer werden van vandalisme in Solwaster, vlakbij Spa. Toen werden de koorden van onze tent twee keer doorgesneden."


De scouts hebben klacht ingediend bij de politie. "De politie gaat bij meerdere meldingen van scoutsgroepen regelmatig patrouilleren in de buurt van de kampterreinen."

Probleemgebieden

Scouts en Gidsen Vlaanderen bevestigt dat scouts op kamp steeds vaker last hebben van (nachtelijke) indringers. "Via het noodpermanentienummer - een telefoonnummer dat ten alle tijde bereikbaar is voor scouts die problemen ondervinden - hebben we dit jaar al meer meldingen binnengekregen dan vorig jaar", reageert woordvoerder Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Vooral in de buurt van Bouillon en Spa ondervinden groepen al enkele jaren problemen."


Scouts en Gidsen Vlaanderen is gestart met het in kaart brengen van 'probleemgebieden'. Aan het einde van de zomer zou een eerste versie klaar moeten zijn. "Gelukkig is er meestal wel een goede verstandhouding met de burgemeesters en politie ter plaatse. We staan in contact met hen als er problemen zouden zijn", besluit Van Reusel.