Welkom in spookhuis Daementia

KOM DRIE DAGEN GRIEZELEN IN DOOLHOF VAN 200 METER

Sam Clauw, Bjorn Desmijter en Tom Clauw namen het initiatief voor het spookhuis.
Flamand Sam Clauw, Bjorn Desmijter en Tom Clauw namen het initiatief voor het spookhuis.
Wie van griezelen houdt, kan morgen, zaterdag en volgende week dinsdag - op Halloween zelf - in de Oude Kortrijkstraat in Beselare het spookhuis Daementia bezoeken. Twintig acteurs brengen een verhaal vol onheil dat je door tweehonderd meter duistere wandelgangen en kamers leidt.

De broers Sam en Tom Clauw en Bjorn Deruyter namen het initiatief voor Daementia. Volgens het verhaal werd in de middeleeuwen in de Oude Kortrijkstraat in Beselare een zinkgat ontdekt. De kerk zag het als een poort naar de hel en zette Daementia, een gebouw dat de streek moest beschermen tegen het ondergrondse kwaad, op de plaats des onheil. We spoelen door naar 1954, een gezin woont nietsvermoedend in het oude huis. Wanneer de rolluiken plots omlaag blijven, beweren kwatongen dat de vader spoorloos is, de moeder een vreemde vorm van dementie heeft en dat de dochter wegkwijnt van de nachtmerries...

Eric Flamand

Gratis

Je kunt het verhaal drie dagen lang ontdekken en verdwalen door tweehonderd meter doolhof in twee leegstaande woningen. Twintig acteurs jagen je ondertussen de stuipen op het lijf. "Die woningen zijn eigendom van Optiek Cardoen uit de Oude Kortrijkstraat", vertelt Sam. "Vorig jaar hebben we één huis ingericht en ons spookhuis had zoveel succes dat we nu twee huizen hebben ingericht. Vorig jaar organiseerden we het op twee avonden - goed voor telkens 250 tot 300 bezoekers - en dit jaar doen we er een dag bij. Bovendien is de toegang gratis. Aan de uitgang plaatsen we een collectebus en iedereen mag een vrije bijdrage geven. Daarmee - en dankzij enkele sponsors - hopen we onze kosten te kunnen dekken. Zo hebben we kostuums, decoratie en rookmachines gekocht. We laten de bezoekers in groepjes van vijf of zes binnen. Het duurt gemiddeld vijftien tot twintig minuten om heel het doorloopspookhuis te bezoeken."

In de keuken ligt een afgehakt hoofd en er loopt bloed uit de kraan.
Flamand In de keuken ligt een afgehakt hoofd en er loopt bloed uit de kraan.

Pretparken

"Griezelen zit een beetje in ons bloed", gaat Sam verder. "Mijn broer en Bjorn nemen als heksen deel aan de tweejaarlijkse Heksenstoet. Ze lopen dan tussen het publiek en doen de mensen schrikken. Voor mij is het begonnen met het lezen van griezelverhalen en tijdens Halloween pretparken bezoeken", legt Sam uit. Hij is sinds drie jaar ook wereldrecordhouder 'Langste rit op een pretparkattractie'. Hij zat daarvoor vijftig uur aan een stuk op de Piratenboot-attractie in Bellewaerde Park.


Je kunt morgen en zaterdag het spookhuis bezoeken van 19 uur tot middernacht en op dinsdag vanaf 18 uur. De aangeraden leeftijd is 12 jaar. Meer info op www.daementia.be.

Tijdens je dooltocht door het spookhuis kom je ook afgezaagde ledematen tegen.
Flamand Tijdens je dooltocht door het spookhuis kom je ook afgezaagde ledematen tegen.
In de tuin staat dan weer een auto waar een lijk uit het raam hangt.
Flamand In de tuin staat dan weer een auto waar een lijk uit het raam hangt.