Wandeling eert gesneuvelde broers

VZW ZOEKT NOG 40.000 EURO VOOR HERDENKINGSMONUMENT

Wegwijzers staan er nog niet langs het parcours, dus moeten wandelaars de kaart raadplegen.
Flamand Wegwijzers staan er nog niet langs het parcours, dus moeten wandelaars de kaart raadplegen.
Met start en aankomst aan café De Dreve heeft de regio er een nieuwe wandelroute bij. De 'John Hunter Trial' werd gisteren ingewandeld. John Hunter was een van de vijf Australische soldaten die meer dan tien jaar geleden werden opgegraven langs Westhoek Ridge. Het initiatief komt van de vzw Brothers In Arms Memorial Project, dat nog 40.000 euro zoekt voor een herdenkingsmonument.

Meer dan tien jaar geleden werden vijf Australische soldaten opgegraven langs Westhoek Ridge. De graven werden bij toeval ontdekt toen een nieuwe gaspijpleiding werd aangelegd langs de weg. Een van de soldaten was John Hunter, die er door zijn jongere broer Jim werd begraven. Naar hem werd nu een nieuwe wandelroute vernoemd. Het is een zoveelste initiatief van vzw Brothers In Arms Memorial Project. Eerder lanceerde de vzw al een eigen bier en champagne met een unieke capsule voor verzamelaars. De wandelroute is acht kilometer lang en loopt in de bossen en velden rond het Polygoonbos. In café De Dreve kun je een begeleidende wandelkaart en infobrochure kopen voor tien euro. De opbrengst gaat naar de vzw. "De wandelroute is nog niet bewegwijzerd", zegt secretaris Bert Degrauwe. "Daarvoor moeten we nog rond de tafel zitten met de gemeente. Op een aantal plaatsen zouden we ook graag infoborden in verschillende talen plaatsen."

Op het einde van de wandeling passeren de wandelaars langs het monument, al is dat nog niet af.
Flamand Op het einde van de wandeling passeren de wandelaars langs het monument, al is dat nog niet af.

Geld inzamelen

De vzw wil echter ook een herdenkingsmonument plaatsen in de Lotegatstraat, aan de overkant van café De Dreve. De vzw wil het monument realiseren voor alle broers die in de oorlog samen vochten en vaak niet samen terug naar huis keerden. De kostprijs wordt geraamd op 300.000 euro. De financiering is bijna rond en dus zijn de grondwerken al gestart. "De metselwerken doen we zelf met enkele vrijwilligers van onze vzw", weet Degrauwe. "Zelfs Australiërs komen ons helpen en dat maakt het wel leuk. De afgelopen weken hebben we ook een aantal mooie donaties gekregen. Tegen eind januari hebben we nog veertigduizend euro nodig. Daarom gaan we binnenkort nog enkele initiatieven lanceren, zoals een crowdfundingactie. We gaan ook renteloze obligaties van tien jaar uitgeven. Ik geloof er dan ook echt in dat het financieel plaatje rond komt."

De wandeling of 'trail' is vernoemd naar John Hunter.
Flamand De wandeling of 'trail' is vernoemd naar John Hunter.

Ontwerp

Het monument zal 66 meter lang zijn met het beeld van soldaat John Hunter op het einde. Het ontwerp is van landschaps- en tuinarchitect Andy Malengier uit Zonnebeke. Het symbool van dit herdenkingsmonument is de eeuwige verbintenis. De inhuldiging is gepland voor november 2018.