Voor de broers die samen ten strijde trokken

MEMORIAL PARK IN LOTEGATSTRAAT KLAAR TEGEN WAPENSTILSTAND 2018

Een kleine versie van het beeld dat op het Memorial Park komt. Het gaat om de Australische broers John en Jim Hunter. Jim moest zijn oudere broer tijdens de oorlog begraven langs Westhoek Ridge.
Eric Flamand Een kleine versie van het beeld dat op het Memorial Park komt. Het gaat om de Australische broers John en Jim Hunter. Jim moest zijn oudere broer tijdens de oorlog begraven langs Westhoek Ridge.
Het Memorial Park in de Lotegatstraat, een herdenkingsmonument voor broers die samen in de oorlog vochten, moet af zijn tegen Wapenstilstand 2018. Dit weekend zijn de voorbereidende werken begonnen. De Australische kunstenaar Louis Laumen (58) kwam langs om zijn beeldhouwwerk voor te stellen.

De vzw 'Brothers In Arms Memorial Project' is volop bezig met een herdenkingspark in de Lotegatstraat. Het 'Memorial Park' is specifiek gewijd aan alle broers die samen in de oorlog vochten, maar vaak niet samen huiswaarts keerden. Het ontwerp is van landschaps- en tuinarchitect Andy Malengier uit Wervik, en het bronzen beeld zal gemaakt worden door de Australische kunstenaar Louis Laumen, die zaterdag te gast was op de werf. De grote bezieler van het project is Johan Vandewalle, uitbater van café De Dreve en amateurarcheoloog. "Het gaat om een terrein van een halve hectare aan de overkant van mijn café. Ik heb die grond geschonken aan de vzw. Het monument zal een lengte hebben van 66 meter. Het bronzen beeld komt op het einde van de sokkel in blauwsteen. Het symbool van het herdenkingsmonument is de eeuwige verbintenis."

Dit is hoe het herdenkingsmonument er zal uitzien. Het monument in blauwsteen wordt liefst 66 meter lang. Het bronzen beeld prijkt op het einde van de lange sokkel.
Eric Flamand Dit is hoe het herdenkingsmonument er zal uitzien. Het monument in blauwsteen wordt liefst 66 meter lang. Het bronzen beeld prijkt op het einde van de lange sokkel.

De broers Hunter

Beeldhouwer Louis Laumen bracht een kleinere versie van zijn beeldhouwwerk mee. Het bronzen beeld stelt de broers Hunter voor. Elf jaar geleden werden vijf Australische soldaten opgegraven langs Westhoek Ridge. De graven werden bij toeval ontdekt toen er een nieuwe gaspijpleiding werd aangelegd. Een van de soldaten was John Hunter, die op die plek door zijn jongere broer Jim werd begraven. De Australische kunstenaar schat het uiteindelijk bronzen beeld van de broers op duizend kilo.

De Australische kunstenaar Louis Laumen toont een kleinere versie van het beeld dat hij zal maken (zie boven).
Eric Flamand De Australische kunstenaar Louis Laumen toont een kleinere versie van het beeld dat hij zal maken (zie boven).

Bewuste keuze

"De keuze voor een kunstenaar uit Australië is heel bewust. Ten eerste is ons verhaal begonnen met een Australische soldaat, en ten tweede leeft de Eerste Wereldoorlog daar enorm, veel meer dan hier. De officiële opening van het Memorial Park zal plaatsvinden op de vooravond van de Wapenstilstand volgend jaar. De datum is nog niet definitief. We zullen de opening plannen in functie van de andere evenementen in de regio, precies 100 jaar na de Wapenstilstand van WOI."

Eric Flamand

300.000 euro

Aanvankelijk was het de ambitie om het oorlogsmonument eind september dit jaar te onthullen. Wat niet haalbaar blijkt. "Onder meer om het financieel rond te krijgen", zegt Johan Vandewalle. Het park met bronzen beeld zal in totaal 300.000 euro kosten. De Nationale Loterij schonk al 75.000 euro. Maar de vzw gelooft dat de doelstellingen gehaald zullen worden. "Voor de financiering zitten we op schema", aldus administrator Jozef Vantomme. "We beschikken al over een bepaald kapitaal, maar we moeten nog diverse bronnen in binnen- en buitenland aanspreken. Bovendien is er een vergelijkbare vzw in Australië die ons project steunt."


Dit weekend gingen de voorbereidende werken van start. "De eerste sleuven zijn getrokken", aldus secretaris Bert Degrauwe. "Een studiebureau is de stabiliteit aan het berekenen. Wie de betonwerken gaat uitvoeren, ligt nog niet vast."