Vernieuwde wagen Heksenstoet gedoopt door peters en meters

De volledig vernieuwde wagen voor de Heksenstoet
Maxime Petit De volledig vernieuwde wagen voor de Heksenstoet
Heel Beselare maakt zich op voor de tweejaarlijkse folkloristische Heksenstoet van komende zondag. Dinsdagavond vond de voorstelling plaats van de vernieuwde wagen bij het duivels tafereel ‘Tussen twaalf en één zijn alle heksen en duivels te been’. 

Geen politici of een BV als peter of meter van de vernieuwde wagen. “We hebben alle inwoners geboren in het jaar 1959 uitgenodigd”, zegt voorzitter Charles Bayart van de vzw Heksenstoet. “Zij zijn de peters en meters. De Heksenstoet bestaat zestig jaar. Vandaar die link. Elke editie pakken we waar nodig twee wagens aan.”

Jo Lottegier staat voor de derde keer in voor de regie. “Onze ‘creatieve werkgroep’ en de ‘werkgroep wagens’ is de afgelopen jaren qua medewerkers enorm gegroeid”, zegt Jo. “Die vrijwilligers klopten vele uren. Reken maar dat ze meer dan anderhalf jaar geleden aan de slag gingen. De houten toren werd zelf in elkaar getimmerd en geschilderd. Allemaal tot in de kleinste details. De gebruikte schildertechnieken vind ik subliem. Een aantal vrijwilligers zijn alvast heel creatief, met oog voor details. Zo draaien de horloges ontregeld rond en komt er rook uit de hoeken.”

Hans Van Bockstael hielp mee nadenken over het ontwerp. “Het is positief dat men vanuit de werkgroep zelf afkomt met voorstellen”, aldus een fiere voorzitter. Voor de voorstelling van de mooi vernieuwde wagen was er alvast heel wat volk op de been. Twee paters zorgden voor een ludieke sketch en doopten de wagen samen met een tiental peters en meters. “We hebben ook de buurtbewoners van het Salinasplein uitgenodigd op de receptie”, zegt Charles Bayart. “Op het plein slaan we onze VIP-tent op en dat zorgt voor wat overlast voor de omwonenden.”

Alle medewerkers die meewerkten aan de vernieuwde wagen stonden dinsdagavond ook op die wagen. Ze waren even de ‘helden’ en verdienen zo’n eerbetoon. Het tafereel is hetzelfde gebleven maar de wagen is dus volledig vernieuwd. “We zorgen voor wat extra omkadering van het tafereel”, zegt de regisseur. “Het publiek moet het gevoel hebben dat de kerktoren in vuur en vlam staat. Het werk van de duivels. In de stoet zorgen we voor de eerste keer rond die wagen voor paters en nonnen die daardoor in paniek geraken.”

Boven op de grote bronzen klok zit duivel Kurt Vandenabeele. “Vroeger huurden we een klok in Menen”, aldus Charles Bayart. “Nadien kochten we zelf een klok bij een antiquair in Nederland.”

De meters en de peters aan de vernieuwde wagen
Maxime Petit De meters en de peters aan de vernieuwde wagen
Twee paters zorgden voor de ludieke noot
Maxime Petit Twee paters zorgden voor de ludieke noot
Regisseur Jo Lottegier
Maxime Petit Regisseur Jo Lottegier
Er daagde voor de voorstelling heel wat volk op
Maxime Petit Er daagde voor de voorstelling heel wat volk op
De volledig vernieuwde wagen
Maxime Petit De volledig vernieuwde wagen
De kerktoren werd door de vrijwilligers volledig zelf in elkaar getimmerd
Maxime Petit De kerktoren werd door de vrijwilligers volledig zelf in elkaar getimmerdReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.