Oud bestuur vindt geen opvolgers

DE DREVETROTTERS HANGEN WANDELSCHOENEN AAN DE HAAK

De Driedaagse Kaaswandeltocht is een van de bekendste evenementen van De Drevetrotters.
Archieffoto Dujardin De Driedaagse Kaaswandeltocht is een van de bekendste evenementen van De Drevetrotters.
Na de Bossentocht in juli stopt wandelclub De Drevetrotters ermee. Enkele bestuursleden zijn op hoge leeftijd, zo is voorzitter Victor Vanheule 92 jaar en penningmeester Norbert Deneire 81 jaar. "We hebben geen opvolging gevonden", zegt secretaris Arnold Blomme, zelf 66 jaar.

De Drevetrotters bestaan sinds 1974 en tellen 270 leden, onder wie 160 actieve wandelaars. Ze organiseerden in het verleden bekende evenementen als de Driedaagse Kaaswandeltocht en de Warme Wijntochten. Er zijn vijf bestuursleden: voorzitter Victor Vanheule (92) uit Zonnebeke zelf, penningmeester Norbert Deneire (81), secretaris Arnold Blomme (66), parcoursbouwer Bart Vanmassenhove en Ruddy Pattyn. "Onze club draaide altijd goed", zegt voorzitter Victor Vanheule. "Maar we zijn wel al jarenlang op zoek naar opvolging. Helaas is die er niet. Sommigen kunnen het allemaal goed uitleggen, maar zelf de handen uit de mouwen steken om de zaak te runnen, is wat anders. Het is na al die jaren wel geweest", stelt Victor.


"Enkele bestuursleden zijn op leeftijd en acht vaste medewerkers haakten eerder al door ziekte of andere redenen af", pikt secretaris Arnold Blomme in. "Dat is uiteraard een stevige aderlating. Het organiseren van wandeltochten gaat ook gepaard met heel wat administratie, zoals aanvragen bij de gemeente en het Agentschap Natuur en Bos. Verder is er de concurrentie van andere wandeltochten. Vroeger organiseerden we jaarlijks veertien wandeltochten, in 2016 hielden we er nog acht. Zo haalden we wel 10.600 deelnemers naar Zonnebeke", zegt Arnold.


"In onze topjaren hadden we 300 à 350 leden, van wie 200 à 250 actieve wandelaars. Maar leden vallen weg door ouderdom of overlijden. En er komt geen jeugd bij. Het is jammer dat het stopt. Er vielen al traantjes bij onze leden." Die zullen bij een andere club onderdak moeten vinden. "Dat is geen probleem, want het aanbod is immens", zegt de secretaris. "Zo heb je de Wervikse Wandelsportvereniging en de Heuvellandstappers. Er zijn ook wandelclubs in Boezinge, Moorslede en Oostnieuwkerke."


De Bossentocht op 16 juli wordt de allerlaatste organisatie, met start en aankomst aan GC 't Geluvelt in Geluveld.