Ongenoegen over werken De Kortekeer

HANDELAARS KLAGEN OVER GEBREKKIGE SIGNALISATIE EN ONVEILIGHEID

Uitbaatster Lien Lefevre van krantenwinkel De Heksegazette is enorm ontgoocheld over het verloop van de wegenwerken voor de aanleg van een rotonde aan De Kortekeer, het drukke kruispunt van de Wervikstraat (N303) met de Kasteelstraat. Zaterdag gaat De Heksegazette voor de rest van de duur van de wegenwerken tot einde mei dicht. "Zowel de signalisatie als de afspraken zijn niet duidelijk", zucht Lien.

Het volledige kruispunt wordt opengebroken en heraangelegd. Ook een deel van de Wervikstraat en de Kasteelstraat wordt vernieuwd. Het verkeer van en naar de ambachtelijke zone De Polderhoek kan steeds naar de op- en afrit van de A19 rijden via een tijdelijk aangelegde bypass naast de broodjeszaak Sandwitch.

Geen verkeer

Van en naar Beselare is er geen doorgaand verkeer en dat is een flinke streep door de rekening van de handelaars.

"Er is ons beloofd dat er tijdens de aanleg van de rotonde hier vlakbij op de zijkant op de kasseien plaatselijk verkeer mogelijk zou zijn", zegt Lien Lefevre. "De signalisatie is niet duidelijk. Op de kasseien is er een doorgang met betonnen blokken. Het is er wel zeer smal en veel automobilisten durven er niet door. Er zijn al verschillende mensen die daar een band kapot reden." De Heksegazette gaat elke werkdag al om 5.30 uur open.

"Tot nog toe kreeg ik 15 klanten over de vloer", aldus Lien gisteren even voor 10.45 uur. "In normale omstandigheden zijn dat er in die tijdspanne minimum 60 à 70, vooral dan om een krant, tijdschrift, sigaretten of drank te kopen. Ik moet het vooral hebben van veel mensen die kleine dingen kopen."

Voor alle duidelijkheid: niet de gemeente, maar het Agentschap Wegen en Verkeer is de bouwheer van de werken. Het gaat immers om een gewestweg. De aannemer is verantwoordelijk voor de signalisatie, niet de gemeente. "Ik wil geen steen werpen naar het gemeentebestuur, maar vind dat de gemeente toch zou moeten opkomen voor de belangen van de handelaars", zegt Lien. "Ondertussen moeten we het slikken. In het kader van de wet Dedecker bekwam ik een compensatievergoeding. Dat is nu bijna 80 euro per dag. Gisteren begon men met het openbreken van de kasseien vlak voor De Heksegazette. In de dorpskom van Beselare is de signalisatie alvast onvoldoende. In de richting van het kruispunt staan er een paar verkeersborden met de melding van een doodlopende straat. Er staat in de Wervikstraat niet eens vermeld dat er werken aan de gang zijn, dat plaatselijk verkeer toegelaten is en dat de handelszaken bereikbaar zijn." "Vrijdagavond belde ik de burgemeester", zegt bakkersvrouw Carine Lecointre. "Ik vroeg hem uitleg omdat de situatie verwarrend is. We hebben veel klanten uit het naburige Geluveld want er is daar geen bakker meer." Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) gaf gisteren toe dat de signalisatie onvoldoende is. "Het is niet goed", klinkt het. "Ik zat ondertussen samen met Nico Van Oost, de coördinator van ons lokaal politiecommissariaat. Vorige week was hij op vakantie. De politie gaat overleg plegen met de aannemer RTS uit Zedelgem."

"Er komt meer signalisatie. Plaatselijk autoverkeer zal door mogen rijden. Ook de inwoners van wijk De Warande want ze moeten anders een hele omleiding volgen. Aan die bypass wordt het zone 30."

De kasseiweg voor de winkel van Lien Lefevre is opengebroken en daarom blijf de winkel blijft dicht.
Eric Flamand De kasseiweg voor de winkel van Lien Lefevre is opengebroken en daarom blijf de winkel blijft dicht.