Mud Soldier op Trafalgar Square herdenkt Slag bij Passendale

'The Mud Soldier' op Trafalgar Square toont een afgepeigerde, ontmoedigde soldaat. Het werk wordt ook beregend(zie inzet), waarmee wordt verwezen naar de kwetsbaarheid van de soldaten.
Photo News 'The Mud Soldier' op Trafalgar Square toont een afgepeigerde, ontmoedigde soldaat. Het werk wordt ook beregend(zie inzet), waarmee wordt verwezen naar de kwetsbaarheid van de soldaten.
Op Trafalgar Square in Londen staat sinds dinsdagmorgen het standbeeld 'The Mud Soldier', een sculptuur gemaakt met zand en modder uit Flanders Fields.

Het beeld stelt een zwaar ontmoedigde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog voor. Het beeld, een initiatief van Toerisme Vlaanderen, moet de Britten warm maken voor de officiële herdenking van de Slag bij Passendale, die zondag en maandag plaatsvindt in Ieper.


'The Mud Soldier' wordt beregend. Over enkele dagen zal er slechts een beetje modder overblijven van de zandsculptuur. Damian en Kilian Van der Velden, twee Nederlandse zussen, hebben het standbeeld gemaakt. "Dat beregenen is om de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid van de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog uit te beelden", zo zegt Kilian Van der Velden in een video-interview met Belga in Londen.


De bedoeling van Toerisme Vlaanderen, opdrachtgever van het werk, is aandacht vragen voor de Slag bij Passendale, maar ook de Britten aanmoedigen om naar Vlaanderen te komen. De Slag bij Passendale wordt op 30 en 31 juli officieel herdacht in Ieper. De Slag begon op 31 juli 1917 en eindigde op 10 november 1917.


Er vielen naar schatting bijna een half miljoen slachtoffers (doden en gewonden). Al dat bloedvergieten leverde een terreinwinst op van acht kilometer die enkele maanden later alweer verloren ging. Koning Filip en koningin Mathilde zullen de plechtigheden bijwonen en ook de Britse prins Charles komt naar de Westhoek. (BELGA)