Je eigen tekening of gedicht op expo in Memorial Museum Passchendale 1917

Een deel uit de privécollectie van Kris Michiels
RV foto Eric Compernolle Een deel uit de privécollectie van Kris Michiels
Het Memorial Museum Passchendale 1917 in het prachtig kasteeldomein krijgt tot halfweg december tijdelijk een andere invulling. Een privéverzamelaar leent hiervoor een deel van zijn unieke collectie over de Belgen in 1918 uit. Bovendien kan iedereen zijn herinneringen aan de eeuwherdenking - in de vorm van een tekening, gedicht, foto of kunstwerk - in het museum afgeven.

In de tentoonstelling ‘Reflection 1914-1918’ kijken de vijf huisfotografen van het museum en de bezoekers terug op hun mooiste herinnering aan de herdenking van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’. “Het museum spoort op deze manier de inwoners en bezoekers aan om mee te werken aan de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog”, aldus communicatieverantwoordelijke Debbie Manhaeve van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Het museum wil de komende jaren de tentoongestelde collectie verder uitbreiden. Het focust hiervoor op samenwerkingen met andere musea en privéverzamelaars. Voor de herinrichting van de zaal ‘Belgen in het Eindoffensief’ kon het museum putten uit de collectie van Kris Michiels uit Sint-Amands. Om de evolutie van WOI en de rol van het Belgisch leger tijdens het eindoffensief in 1918 te belichten, stelt hij meerdere uniformen, de volledige soldatenbepakking en enkele persoonlijke bezittingen van militairen tentoon.

“Door onze museumpresentatie regelmatig te veranderen, blijft het museum vernieuwen en proberen we bezoekers aan te trekken en hen te stimuleren terug te komen”, aldus gedelegeerd bestuurder Joachim Jonckheere. “Bij de nieuwe tijdelijke tentoonstelling betrekken we de bezoekers bij onze werking.”

Een deel uit de privécollectie van Kris Michiels
RV foto Eric Compernolle Een deel uit de privécollectie van Kris Michiels

“Tijdens de herdenkingsjaren van 100 jaar WOI kreeg het museum meer dan 750.000 bezoekers over de vloer. Ook de talrijke herdenkingsplechtigheden en -activiteiten konden op veel deelnemers rekenen. We doen een oproep om herinneringen aan de eeuwherdenking in Groot-Zonnebeke te delen in de tijdelijke tentoonstelling ‘Reflection 1914-1918’. Dit kan onder de vorm van een tekening, gedicht, foto of kunstwerk.”

Blikvangers zijn alvast de werken van de vijf huisfotografen Gregory Verfaillie, Wilfried Manhaeve, Laurens Charlet, Eric Compernolle en Willy Roets. Joachim Jonckheere gaf voor de tentoonstelling het goede voorbeeld. “Mijn herinnering aan de voorbije vijf jaar herdenkingsperiode hangt in het museum aan de muur”, aldus Joachim. “Toen ik in 2017 deelnam aan Silent City Meets Living City op Tyne Cot Cemetery moest ik terugdenken aan de vele vluchtelingen honderd jaar geleden, onder wie mijn overgrootmoeder. Daarom besloot ik een brief aan haar te schrijven en haar verhaal te vertellen en te koppelen aan die zeer stemmige herdenkingsplechtigheid op Tyne Cot Cemetery.”

Iedereen kan deelnemen aan de tentoonstelling ‘Reflection 1914-1918’
RV foto Eric Compernolle Iedereen kan deelnemen aan de tentoonstelling ‘Reflection 1914-1918’

Zijn overgrootmoeder werd geboren in 1906 en groeide op in Geluveld. Ze vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Cussac (Limousin), zo’n 700 kilometer van Geluveld.

Wie wil deelnemen aan de tentoonstelling ‘Reflection 1914-1918’, kan zijn werk afgeven in de museumshop of online indienen via passchendaele.be.

in deze gang exposeren de vijf huisfotografen van het Memorial Museum Passchendaele 1917
RV foto Eric Compernolle in deze gang exposeren de vijf huisfotografen van het Memorial Museum Passchendaele 1917Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.