Is oorlogstoerisme wel rendabel genoeg?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZONNEBEKE

Twee toeristenbussen op de parking van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het parkdomein.
Foto Flamand Twee toeristenbussen op de parking van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het parkdomein.
Inwoners beweren vaak dat Zonnebeke te veel inzet op oorlogstoerisme. De evenementen en monumenten kosten een pak geld, terwijl de economische return moeilijk te meten valt. Vinden de lokale partijen dat het gemeentebestuur de komende zes jaar evenveel in toerisme moet investeren?

"Momenteel doen we huisbezoeken en die opmerking wordt veel minder gemaakt dan zes jaar geleden", vertelt schepen Ingrid Vandepitte (#Team 8980). "De keuze om te investeren in oorlogstoerisme en ander toerisme werd al in de vorige legislatuur gemaakt. Tijdens de afgelopen herdenkingsjaren heeft de gemeente inderdaad veel personeel en middelen ingezet om de oorlog op een serene en waardevolle manier te herdenken. Wat de toekomst betreft: de herdenkingen nemen af, maar tradities, zoals Anzac Day en 10 en 11 november, blijven doorgaan. We blijven ook inzetten op recreatief toerisme via nieuwe wandellussen, nieuwe fietsroutes en de verdere ontwikkeling van het kasteeldomein. Die investeringen zijn ook goed voor de lokale economie. Door de komst van toeristen krijgen cafés en restaurants meer volk over de vloer. Ook de lokale bakker en slager pikken hun graantje mee. Hoe meer activiteit, hoe attractiever en levendiger een gemeente."


Lijsttrekker William Doom (Lijst Passendale): "Gezien het oorlogsverleden van de streek is het evident dat de oorlogsgebeurtenissen waardig herdacht werden. Zonnebeke heeft de voorbije jaren dan ook meer dan genoeg ingezet op oorlogstoerisme. De vele herdenkingen, feestjes en recepties en de vele monumentjes kosten de belastingbetalers van Zonnebeke wel handenvol geld. Ook voor het toekomstig onderhoud van die monumenten. Een kleine gemeente als Zonnebeke kan die kosten op lange termijn niet aanhouden. Ook het museum en het park kosten een fortuin. We zouden beter samenwerken met het In Flanders Fields Museum in Ieper. Het beheer van het park en het te restaureren landhuis gebeurt in de toekomst ook beter in samenwerking met de provincie of het Vlaamse Gewest. Zo kunnen alle inwoners van Zonnebeke blijven genieten van de lusten van het parkdomein, maar moeten ze niet alle lasten dragen. Het bespaarde geld kunnen we gebruiken voor duurzame investeringen en een verlaging van de gemeentebelastingen." (DBEW)