Geef museumbezoekers net dat tikje meer

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZONNEBEKE

Bezoekers in het Memorial Museum Passchendale 1917.
Foto Eric Flamand Bezoekers in het Memorial Museum Passchendale 1917.
Wat is de toekomst van het Memorial Museum Passchendale 1917 (MMP) in het prachtig Kasteeldomein? Want na dit jaar zitten de herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog erop. Hoe moet het museum blijven bezoekers lokken?

"Uiteraard zijn we al langer dan vandaag aan het nadenken over de klantgerichte aanpak van het MMP in de postherdenkingsperiode", zegt huidig schepen van Toerisme Sabine Vanderhaeghen (Inspraak). "De schoolkinderen zijn een belangrijke doelgroep. In België zijn de schooluitstappen sterk beperkt omdat er een mamimumbedrag is voor de kosten. Daarom werd 'Soldaat in de klas' in het leven geroepen. Medewerkers van het MMP en gidsen werden opgeleid om het WOI-verhaal te brengen in de klas, met uiteraard de nodige promotie voor ons museum. Voor de Engelse scholen blijft een bezoek aan het Sommegebied of de Ieperboog essentieel voor het behalen van de eindtermen. Belangrijke contacten met touroperators en verenigingen leggen we tijdens diverse beurzen en evenementen. De reservaties voor 2019 zijn veelbelovend. De tijdelijke tentoonstelling vindt tweejaarlijks plaats en brengt heel wat bezoekers naar het MMP. Bezoekers uit Angelsaksische landen worden ook aangetrokken door het project Passchendaele Archives."


Franky Bryon (sp.a): "Het museum heeft een stevige plaats veroverd in het herdenkingstoerisme in de Westhoek. Dankzij de uitbouw van het MMP is de gemeente erin geslaagd om met subsidies van de provincie, Vlaanderen en Europa het prachtige kasteeldomein van meer dan 20 hectare te verwerven. Zonder de link met het MMP zou die mooie groene long in het centrum van Zonnebeke er nooit zijn gekomen. Daarom zal het bestuur vanaf 2019 ook volop de kaart moeten trekken van de natuurbeleving die het kasteelpark biedt, samen met de wandelpaden die zich uitstrekken naar de deelgemeenten."

Kosten in verhouding

"De wederopbouw na de oorlog zal eveneens een thema worden die belangrijk zal zijn in de strategie van het MMP", vervolgt Bryon. "Maar uiteraard zal de exploitatiekost van het MMP in een gezonde verhouding moeten gebracht worden met de inkomsten. Wat nu niet zo is." (DBEW)