Deelnemers Heksenstoet steken in fris kleedje

NAAIPLOEG 'COUTURE SEFA' MAAKT 150 NIEUWE KOSTUUMS

Onder andere de Spaanse wachters, de wenende heksen en koninklijke harmonie Sint-Cecilia kregen nieuwe kostuums.
Flamand Onder andere de Spaanse wachters, de wenende heksen en koninklijke harmonie Sint-Cecilia kregen nieuwe kostuums.
De deelnemers aan de tweejaarlijkse Heksenstoet eind juli steken dit jaar in het nieuw. "De naaiploeg heeft honderdvijftig nieuwe kostuums gemaakt", zegt voorzitter Charles Bayart van vzw Heksenstoet.

"Er nemen 1.200 figuranten deel aan de stoet. We huren een groot deel van de kledij, maar maken ook een deel zelf", weet Bayart. De naaiploeg noemt zichzelf 'Couture Sefa', naar opperheks Sefa Bubbels. De Spaanse wachters, de markies en markiezin, de wenende heksen, Clette 't Aendegat en Meele Crotte steken dit jaar allemaal in het nieuw, net als de koninklijke harmonie Sint-Cecilia Beselare.


Jo Lottegier uit Westrozebeke regisseert de folkloristische Heksenstoet voor de tweede keer en zet opnieuw sterk in op muziek. "Nieuw van de partij dit jaar is het trommelkorps van harmonie Sint-Cecilia Vrij en Blij Lauwe en harmonie De Bie Rekkem", legt Lottegier uit. "Voor het eerst doet ook The West Coast Pipe Band uit Gistel mee."


De Heksenstoet is met 'Brave' een nieuwe en Schotse heks rijker. Een heks uit een van de meest recente sprookjes van Walt Disney: de Amerikaanse animatiefilm Brave uit 2012. "De populaire fantasiefiguur Merida uit de Schotse Highlands en hoofdfiguur uit de film Brave laat zich tot overmaat van ramp verleiden door een heks, vermomd als een ogenschijnlijk, onschuldig knutselend oudje", weet de regisseur. "In een betoverende wereld weet ze Merida te overtuigen haar raad te volgen, met alle gevolgen van dien."

'Lotje de heks' krijgt een vliegend tapijt als nieuwe wagen.
Flamand 'Lotje de heks' krijgt een vliegend tapijt als nieuwe wagen.

Nieuwe wagens

Er zijn ook twee nieuwe wagens. 'Lotje de heks' wordt dit jaar 25 jaar. "Voor haar verjaardag krijgt ze een nieuwe wagen, namelijk een vliegend tapijt", gaat Jo verder. "Hiermee gaat ze met de heksenprinses allerlei avonturen tegemoet. Haar ontmoeting met de circusheks is dan ook een ervaring apart."


Een wagen die bij de laatste stoet letterlijk op zijn laatste wieltjes reed, was de Heksenkeuken. Die wagen, die 58 jaar geleden in de Nieuwstraat zijn oorsprong kende, was dringend aan vernieuwing toe en de werkgroep wagens vatte de koe bij de horens. "Een totale make-over waarbij er van alles misloopt in de nieuw keuken", zegt Lottegier. "Het komt er niet op een kleine ontploffing meer of minder. Wat ze uiteindelijk uit hun potten toveren, blijft een raadsel."


De stoet bestaat uit zes delen. Nieuw in het vierde deel is Les Macrales d'as Boncelles (Seraing) en de groep Hexen Jägers uit Kinzingtal (Duitsland) Met hun imposante kledij en maskers is het zeker een van de blikvangers. De Heksenstoet vindt plaats op zondag 30 juli om 15.30 uur. Meer info op www.heksenstoet.be.