DE PARTIJEN DOORGELICHT

ZONNEBEKE

In september vorig jaar maakte het nieuw kartel van Inspraak (Open Vld en onafhankelijken) en CD&V de naam bekend: #Team8980. "We zijn te rade gegaan bij onze jonge mensen en kwamen zo uit bij de hashtag, een symbool uit de digitale wereld dat voor veel inwoners geen geheimen meer kent", aldus voorzitter van Inspraak Jan Vandoolaeghe toen. "Het postnummer is een verwijzing voor de oudere inwoners die niet vertrouwd zijn met het internet en de sociale media." Naast de naam werd ook het logo voorgesteld. De drie bolletjes onder het logo vertegenwoordigen de kleuren van de drie politieke strekkingen: oranje, blauw, en paars voor de onafhankelijken. Als allereerste partij in Zonnebeke werd in juni de volledige lijst voorgesteld. Met zes nieuwkomers, en dat is weinig. Raadsleden Johan Tally, Patrick Denorme, Paul Durnez en OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren doen niet meer mee.


Eerste schepen Luk Hoflack uit Beselare werd lijsttrekker van de nieuwe lijst In Samen Spraak. Het initiatief voor een nieuw politiek project kwam van oppositiepartij sp.a. Ze bundelt de krachten met enkele ex-leden van N-VA en onafhankelijken. "We hebben een paar woelige jaren achter de rug en willen graag vernieuwing en vooral rust brengen. Er werd genoeg geruzied", aldus Hoflack toen de naam werd bekendgemaakt. Er zijn maar liefst elf nieuwe gezichten. Vier kandidaten zijn twintigers. Op de lijst staan zes zelfstandige ondernemers. In Samen Spraak doet in tien speerpunten enkele opvallende voorstellen, zoals het minder doven van de openbare verlichting, het op pad sturen van een voltijdse zwerfvuilbuster om het hele jaar zwerfvuil op te ruimen, de heraanleg van Geluveldplaats, het creëren van een gezellig kerkplein in Beselare en de aankoop van een pendelbusje voor minder mobiele mensen.


Het rommelde vaak in de lokale afdeling van N-VA. Schepen Marie Debucquoy verliet de partij. Ze bleef wel schepen en zetelt tot eind dit jaar onafhankelijk. Een deel van het bestuur nam ontslag. N-VA neemt voor de eerste keer met een eigen maar onvolledige lijst deel. Koen Descheemaeker (54) is de lijsttrekker. Hij is de vader van schepen Michiel Descheemaeker, die in juli naar Ieper verhuisde. Ondernemer Johan Vander Meiren (47) uit Beselare is de lijstduwer. "We willen een volledige ommezwaai van het beleid", aldus partijvoorzitter Luc Delancker in juni. "Van het heersende amateurisme naar een meer professioneel bestuur." N-VA gaat onder meer voor veiligheid, welvaart en groen. Het is de enige partij die is gestart van nul. In februari waren er maar vier bestuursleden meer.


William Doom maakte vorig jaar in juni met Lijst Passendale een nieuwe politieke partij bekend. Er zijn acht kandidaten. "Die ambitieus genoeg zijn om een correct politiek verhaal te willen schrijven", aldus lijsttrekker William Doom. "Dat doen we door terug te gaan naar de basis van goede politiek: voeling houden met het dorp. En laat ons dat duidelijk zijn: we zijn niet een lijst voor Passendale alleen. We willen het dus opentrekken naar Zonnebeke, Zandvoorde, Geluveld en Beselare."