Breuk in meerderheid

INSPRAAK ZET N-VA UIT KARTEL NA SCHERPE REACTIE OP UITSPRAKEN BURGEMEESTER

Schepen Michiel Descheemaeker.
Eric Flamand Schepen Michiel Descheemaeker.
"Volksopjutterij. Een burgemeester onwaardig. Hij zet de bevolking op tegen mensen die vluchten voor oorlog." De reactie van schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) op een uitspraak van burgemeester Dirk Sioen (Open Vld) heeft tot een breuk geleid in Zonnebeke. Het kartel Inspraak, dat de meerderheid heeft, zet N-VA er uit. Welke gevolgen dat heeft moet vanavond blijken op een wellicht woelige gemeenteraad.

Het zit er stevig tegen in Zonnebeke. Het kartel Inspraak - bestaande uit leden van Open Vld, N-VA en onafhankelijken - heeft afgelopen weekend beslist te breken met N-VA. Reden voor de breuk: de scherpe reactie van schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) op uitspraken van burgemeester Dirk Sioen (Open Vld). Sioen nodigde vorige week de media in zijn huis uit om in eigen naam standpunt in te nemen over de beslissing van de regering tien extra asielzoekers naar Zonnebeke te sturen. "We moeten een deel van het geld van Fedasil (voor volwassenen krijgen de gemeenten 40 euro per dag en 20 euro voor kinderen, red.) besteden aan het voorzien van goed uitgeruste opvangplaatsen, maar dan in veilige aangrenzende gebieden van waar de vluchtelingen afkomstig zijn. Zo kunnen die mensen daar menswaardig leven. Wanneer de conflicten zijn opgelost, kunnen die vluchtelingen terugkeren naar hun eigen streek", klonk het.

Burgemeester Dirk Sioen.
Eric Flamand Burgemeester Dirk Sioen.

"Flagrante leugens"

Schepen Descheemaeker kon zich niet vinden in die uitspraken en reageerde scherp. "Met het vertellen van flagrante leugens zet Sioen onze bevolking op tegen mensen die vluchten voor oorlog. Dit is volksopjutterij. Een burgemeester onwaardig."


De woorden zijn duidelijk aangekomen. Zaterdag zaten gemeenteraadsleden van Inspraak samen. Resultaat: ze breken met N-VA. "De meerheid van de leden van Inspraak gaat niet akkoord met de hevige reactie op de uitspraken van de burgemeester", zegt voorzitter Vandoolaeghe. "De niet-collegiale en niet-constructieve houding van N-VA binnen Inspraak heeft in het verleden ook al geleid tot moeilijkheden. Dat heeft ook meegespeeld in de beslissing te breken."


Tegelijk valt op dat ook Inspraak zelf afstand neemt van de uitspraken van de burgemeester. "Maar daarnaast behouden we wel het vertrouwen in de burgemeester", aldus Vandoolaeghe.

Ontslag geen optie

Vanavond vindt in Zonnebeke de laatste gemeenteraad van het jaar plaats. Het is zeer de vraag hoe het nu verder moet met de meerderheid. Het kartel Inspraak behaalde na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 de volstrekte meerderheid, maar sloot toch een coalitie met CD&V. Daardoor heeft men nu een zeer ruime meerderheid met 18 zetels, tegenover 5 voor oppositiepartij sp.a. Ofwel worden de plooien vanavond alsnog gladgestreken. Ofwel gaat N-VA verder binnen de meerderheid, maar dan als eigen fractie en niet meer als onderdeel van Inspraak. N-VA heeft met Descheemaeker en Luk Hoflack twee schepenen, vanavond komt daar Marie Debucquoy bij als derde. Zij vervangt Johan Demonie (Open Vld). Nieuwe verkiezingen of een ontslag van de N-VA-schepenen zijn geen optie.