Ambachtelijke zone is nodig, maar waar?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZONNEBEKE

Komt er ooit een ambachtelijke zone in de Albertstraat? En zo ja, wanneer?
Foto EFW Komt er ooit een ambachtelijke zone in de Albertstraat? En zo ja, wanneer?
Het dossier voor een ambachtelijke zone in de Albertstraat in Zonnebeke blijft maar aanslepen. N-VA en Lijst Passendale vinden dat geen goede locatie. Wanneer mogen we de eerste spadesteek verwachten?

"De Albertstraat is een lokaal bedrijventerrein, bestemd voor de herlokalisatie van lokale bedrijven van Zonnebeke", zegt huidig schepen van Lokale Economie Ingrid Vandepitte (CD&V). "Bedrijven zijn toegelaten voor zover de ruimtelijke draagkracht van de omgeving niet wordt overschreden. En de activiteit van het bedrijf moet verenigbaar zijn met de omgeving en mag geen abnormale hinder of risico's met zich meebrengen. De schilder, metser of pleisteraar die momenteel in een woonwijk woont en zijn garage gebruikt als opslagruimte, zou op dat bedrijventerrein bijvoorbeeld een ideale stek vinden. Het is ook een ideale plaats voor een bedrijfsverzamelgebouw met ruimtes van 150 tot 600 vierkante meter. De eerste spadesteek is echter nog niet voor morgen. Eerst moet bovendien ook een groenzone worden aangelegd."


Lijsttrekker voor N-VA Koen Descheemaeker is het niet eens met de plannen . "Wij zijn tegen de locatie. Industrie kan alleen maar aan de snelweg ingepland worden. In ons geval is dat langs de A19 in Beselare. Iedereen heeft de mond vol van het zwaar verkeer in de centra en dan wil ons bestuur daar een industriezone aanleggen. Het gaat om bedrijven die tot vijfduizend vierkante meter groot kunnen zijn. Dat zijn geen kleine bedrijven meer. Dat betekent dus veel zwaar verkeer in het centrum of langs de voetbalterreinen van SC Zonnebeke."

Weigeren

"Het bestuur beweert ook dat het bedrijven kan weigeren, maar dat klopt niet", aldus Descheemaeker. "In een industriezone aantonen dat iets te veel lawaai maakt of te vervuilend is, begin er maar eens aan... Het bestuur kan dus niemand uitsluiten." (DBEW)