40 extra laadpalen tegen 2020

WESTHOEK HOOPT EERSTE OPLAADPUNTEN VOOR ELEKTRISCHE WAGENS NOG DIT JAAR TE PLAATSEN

In onze regio zullen er in de komende vier jaar haast 40 extra laadpalen gebouwd worden voor het opladen van elektrische wagens. Zo wil de overheid inwoners stimuleren om te investeren in een elektrische wagen. "We hopen al in 2016 of begin 2017 de eerste nieuwe laadpalen te kunnen plaatsen", zegt Iepers schepen Dominique Dehaene.

Vlaams Minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), wil het elektrische autorijden een pak toegankelijker maken voor alle Vlamingen. Om dat mogelijk te maken, zullen, verspreid over Vlaanderen, maar liefst 2.500 extra laadpalen geplaatst worden tegen 2020 en elke gemeente of stad krijgt er minstens een op haar grondgebied. De meeste gemeenten kregen intussen ook al een brief in de bus met het aantal elektrische laadpalen die zij verwacht worden te plaatsen.

In Ieper zijn dat er 16. "Op vandaag hebben we al 1 oplaadpaal op het Sint-Maartensplein en zijn er een vijftal private aanbieders", zegt schepen Dehaene. "We denken momenteel aan verschillende locaties, waaronder de randparking bij de Fenix, het station, het Minneplein, de parkeerhaven van de Vloei en het Aurisgebouw en zullen de laadpalen waarschijnlijk per twee plaatsen. Hopelijk kunnen we dit jaar nog starten met het plaatsen van de eerste laadpalen."

In Poperinge zullen de 9 extra laadpalen verspreid worden over het grondgebied, bovenop de 2 laadpalen aan het Vroonhof. "We denken eraan om ze te plaatsen bij een aantal belangrijke parkeergebieden, zoals de Paardenmarkt of het Oudstrijdersplein. Ook in enkele deelgemeenten zal een laadpaal gezet worden, maar definitieve beslissingen hebben we nog niet genomen", zegt schepen van Mobiliteit, Pieter Marchand (CD&V).

In Vleteren komt de laadpaal hoogstwaarschijnlijk bij ontmoetingscentrum De Sceure.

Goed afwegen

Toch zijn er veel gemeenten die nog geen idee hebben waar de palen geplaatst zullen worden. "We hebben in Wervik 2 laadpunten voor elektrische wagens toegewezen gekregen", aldus schepen van Milieu, Philippe Deleu (N-VA). "We voorzien de installatie op een goed toegankelijke en centrale locatie, maar het onderzoek over de beste ligging is nog aan de gang."

In Heuvelland moeten voor 6 laadpalen locaties toegewezen worden, maar deze locaties staan nog niet vast. "Er zijn heel wat projecten in de gemeente lopende en we moeten heel goed afwegen waar de laadpalen komen", klinkt het daar.

In Langemark-Poelkapelle komt dan weer in elke deelgemeente 1 laadpaal, maar waar die precies zullen komen, is nog niet duidelijk.

In Mesen zijn ze vandaag nog niet op de hoogte gebracht hoeveel laadpalen er moeten bij komen, maar enthousiast zijn ze wel. "Momenteel hebben we bij het stadhuis al 1 laadpaal, omdat ook een deel van ons eigen wagenpark elektrisch rijdt", zegt burgemeester Sandy Evrard. "Het zou goed zijn als er ook op het openbaar domein nog 1 of 2 extra laadpalen gerealiseerd kunnen worden."

In Zonnebeke komen er 2 laadpalen bij, maar de locaties daarvan, zijn nog niet bekend.

Momenteel is dit het enige oplaadpunt in Ieper, op het Sint-Maartensplein.
Eric Flamand Momenteel is dit het enige oplaadpunt in Ieper, op het Sint-Maartensplein.


Video