30.000 euro nodig voor monument

VZW BROTHERS IN ARMS MEMORIAL PROJECT WIL HERDENKINGSPARK WO I REALISEREN

Zo zouden het monument en het herdenkingspark er moeten uitzien.
Eric Flamand Zo zouden het monument en het herdenkingspark er moeten uitzien.
De vzw 'Brothers In Arms Memorial Project' wil een herdenkingsmonument in de Lotegatstraat realiseren voor alle broers die in de oorlog samen vochten en vaak niet samen terug huiswaarts keerden. Het project wordt zondag voorgesteld. De grote bezieler is Johan Vandewalle, uitbater van café De Dreve. "We zouden het oorlogsmonument eind september 2017 willen onthullen."

De vzw is opgericht door enkele WO I-enthousiastelingen en gidsen, en wil een grondig onderzoek voeren naar de verhalen van de vele broers die tijdens de oorlog om het leven zijn gekomen, vaak ver van huis. Om al die doden te gedenken en de vele families die nog steeds treuren om het verlies van een hele generatie, wil de vzw graag een monument oprichten. De kostprijs wordt geraamd op 300.000 euro.


Het Brothers In Arms Memorial moet een herdenkingspark worden. Het ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Johan Malengier uit Wervik is klaar. De aanvraag voor een bouwvergunning is bij de gemeente ingediend. Tien jaar geleden werden vijf Australische soldaten opgegraven langsheen Westhoek Ridge. De graven werden bij toeval ontdekt, toen een nieuwe gaspijpleiding werd aangelegd langs de weg. Eén van hen was John Hunter, die er door zijn jongere broer Jim werd begraven.

Projectcoördinator Johan Vandewalle.
Eric Flamand Projectcoördinator Johan Vandewalle.

Eeuwige verbintenis

"De grond waar het herdenkingsmonument aan de overkant van De Dreve komt, heb ik geschonken aan de vzw", zegt projectcoördinator Johan Vandewalle.


"Het gaat om een terrein van een halve hectare. Het monument zal een lengte hebben van 66 meter. Het beeld van soldaat John Hunter komt op het einde. Het symbool van dit herdenkingsmonument is de eeuwige verbintenis. Het monument komt in blauwsteen. Het kwam allemaal in een stroomversnelling hier aan de toog in De Dreve. Andy Malengier vond dat ik die boodschap moest omzetten en dit een monument verdiende. Ik had nood aan hulp en steun en ben blij dat ik Andy leerde kennen. Het idee was er al lang. In de vzw zijn we met dertien personen. De juiste mensen hebben we nu. Dit prachtig project was voor mij een nachtmerrie geworden. Ondertussen werd het een opluchting."

Naar Australië

De vzw gaat zorgen voor tien procent eigen inbreng.


"Voor de rest rekenen we op subsidies en schenkingen", zegt Johan. "Akkoord, naar aanleiding van de herdenking van '100 jaar Groote Oorlog' is het grote geld al verdeeld, maar er is er nog. We verwachten dat er meer medewerking komt van allerlei organisaties. Van een veteranenbond tot een serviceclub."


Dinsdag reist Johan naar het verre Australië.


"Met de vzw zijn we daar uitgenodigd", vertelt hij. "Het bronzen beeld wordt gemaakt in Melbourne. Een Belgische transportfirma wil deze historische zending bekostigen. We rekenen ook op financiële steun van de Australische overheid. Op vandaag zeggen ze ja noch neen", besluit Johan.