"Lafste dossier dat ik ooit zag"

OPENBAAR AANKLAGER NIET MALS VOOR POLEN DIE FIETSER VAN BAAN MAAIDEN EN VLUCHTMISDRIJF PLEEGDEN

De openbare aanklager was gisteren niet de spreken over het ongeval waarbij een Pool en zijn drie passagiers de vlucht namen nadat in Passendale een 21-jarige fietser van de weg werd gereden. Hij sprak van het lafste dossier dat hij ooit zag. De aanrijder riskeert een celstraf van twee jaar effectief. "Die man heeft een fout gemaakt, maar is niet de duivel voor wie men hem aanziet", aldus zijn raadsman.

In de nacht van 3 op 4 september vorig jaar werd langs de 's Graventafelstraat in Passendale de 21-jarige Arne Mende uit Dikkebus van de baan gereden. De jongeman was op terugweg van een KLJ-fuif die in dezelfde straat had plaatsgevonden. Robert T. (40), de Poolse arbeider die het slachtoffer aanreed, kwam samen met zijn drie passagiers van datzelfde feestje. De vier Oost-Europeanen bekommerden zich niet over het slachtoffer en gingen ervandoor. Twee van hen werden langs de autosnelweg gedropt, terwijl Robert T., en zijn vriendin Magdalena G. (30) richting Nederland stoven. Daar werden ze door een familielid opgepikt en ging de vlucht verder richting Polen. Het duurde twee weken voor het paar in de kraag werd gegrepen en aan ons land uitgeleverd. Drie van de vier Polen verschenen gisteren voor de rechter in Ieper. Passagier Karolina D. liet verstek gaan.


Het openbaar ministerie was niet mild voor de beklaagden. "Dit is het lafste verkeersdossier dat ik ooit zag", klonk het bij de aanklager. "Het is niet te vatten dat niemand in die bestelwagen zijn gsm heeft genomen om naar de hulpdiensten te bellen. Het mogen nu nog Polen zijn, het noodnummer is overal hetzelfde. Neen, de inzittenden hebben samen beslist om verder te rijden. Iedereen kan een verkeersongeval veroorzaken, maar men moet dan correct en menselijk handelen, wat hier niet het geval was." De procureur vorderde twee jaar effectief en drie jaar rijverbod tegen de bestuurder van de bestelwagen. De man moet zich verantwoorden voor het verkeersongeval, vluchtmisdrijf en schuldig verzuim. Voor de drie anderen wordt tien maanden cel, al dan niet met uitstel, gevraagd, enkel voor schuldig verzuim.

Gestopt en doorgereden

Uit het dossier blijkt dat de vier Polen alvorens naar de fuif te zijn getrokken hadden afgesproken met twee andere landgenoten. Er werd daarbij al stevig gedronken en ook op de fuif vloeide het bier blijkbaar rijkelijk. Nadat de fietser was aangereden, zouden de Polen eerst zijn doorgereden, dan teruggekeerd naar de plaats van het ongeval en pas dan zijn gevlucht. "Maar dat klopt niet", aldus meester Julie Vandenbogaerde, die de aanrijder verdedigt. "Die man heeft zijn bestelwagen in een zijstraatje tot stilstand gebracht. Pas toen hij zag dat er andere mensen bij het slachtoffer waren, zijn ze verder gereden. Bovendien wou hij zijn vrienden niet bij zijn problemen betrekken. Moest hij alleen in het voertuig hebben gezeten, dan was hij ter plaatse gebleven." De raadsman moest wel toegeven dat haar cliënt op zijn stappen kon zijn teruggekomen. "Maar zoiets is niet simpel, éénmaal je op de vlucht bent, ga je gewoon door." Meester Vandenbogaerde gaf de feiten toe, maar vindt de beschuldiging 'schuldig verzuim' een stap te ver. "Het is het een of het ander." Ook het buitenmatig drankgebruik van Robert P. op het moment van de feiten wordt tegengesproken.

Wél schuldig verzuim

Volgens meester Marie-Hélène Debaere, die zich over het slachtoffer ontfermt, is er wel degelijk sprake van schuldig verzuim. "En dat voor alle beklaagden", aldus de advocate. "Ze hebben die jongen voor dood achtergelaten. Bovendien zijn ze wel degelijk teruggekeerd en zijn ze uitgestapt. Die passagiers wisten dat het heel ernstig was."


De twee andere beklaagden betwisten het schuldig verzuim eveneens en vragen de vrijspraak. Robert T. hoopt op een straf met uitstel, min het voorarrest. De man zit nog steeds in de cel, net als zijn vriendin. Vonnis op 16 februari om 11 uur. Het burgerlijk luik van de zaak staat in voortzetting op 16 maart.