"Ik zal mij altijd verdedigen"

BEWONER WERKT GEMASKERDE INBREKERS EIGENHANDIG BUITEN

Rebecca Leire en Andy Depoorter, die zijn arm bezeerde toen hij de inbrekers uit zijn huis wou jagen.
Foto JVK Rebecca Leire en Andy Depoorter, die zijn arm bezeerde toen hij de inbrekers uit zijn huis wou jagen.
Een 30-jarige bewoner uit De Warande in Beselare is erin geslaagd om twee gemaskerde inbrekers eigenhandig weg te jagen uit zijn huis. De dieven waren uit op zijn zwarte Mercedes CLA van 37.000 euro die op de oprit stond. "Ik heb er een gekneusde arm aan overgehouden, maar mijn Mercedes heb ik nog", zegt Andy Depoorter (30).

Andy Depoorter (30), Rebecca Leire (35) en dochtertje Ilona (11) beleefden dinsdagnacht de schrik van hun leven toen er rond 00.15 uur plots twee inbrekers in hun huis stonden. "Ik was nog maar tien minuten thuis van een teambuildingsactiviteit van het werk in Poperinge, toen ik iets hoorde", vertelt Andy Depoorter. "Eerst dachten we dat het ons dochtertje was, dat naar het toilet moest, maar toen ik een kijkje ging nemen, zag ik een zaklamp in de hal. Ik ben meteen naar beneden gelopen en luid beginnen te roepen. Daarop kwam er een tweede man binnen. De twee inbrekers droegen allebei een bivakmuts, maar gelukkig hadden ze geen wapens bij zich. Veel zeiden ze niet, maar ik dacht toch gebrekkig Frans te verstaan. Ze hebben me tegen de trap geduwd, waardoor ik mijn arm gekneusd heb. Er volgde wat duw-en trekwerk. Na een schermutseling van twee minuten ben ik erin geslaagd hen buiten te krijgen. Een derde persoon zat hen in een zwarte Audi voor ons huis op te wachten. Toen ze wegreden, ben ik nog naar buiten gelopen. Ik kon de eerste twee letters van hun nummerplaat nog lezen. Ik besef dat het heel wat slechter met me had kunnen aflopen als die inbrekers gewapend waren geweest, maar ik zal me altijd verdedigen. Ik denk erover om binnenkort een loodjesgeweer te kopen, en als het nodig is, zal ik schieten."


Iets voordat ze inbraken bij het gezin Depoorter, hadden de dieven al een Audi gestolen op een carpoolparking in Waregem. "Volgens de politie waren ze ook hier enkel uit op onze auto", zegt Rebecca Leire. "Ilona is wakker geworden van Andy's geschreeuw, maar ze heeft gelukkig niet veel gezien. Ik heb wel meteen mijn ouders gebeld om haar te komen halen, zodat ze ook niet te veel zou zien van de politie en de ambulance." Andy werd afgevoerd naar het ziekenhuis, zijn arm bleek uiteindelijk niet gebroken. "De rest van de nacht heb ik geen oog meer dichtgedaan", zegt Rebecca. "Gelukkig zijn we er allemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar het is toch schrikken. Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn mocht Andy nog niet thuis zijn geweest. Wellicht had ik dan niets gehoord en waren ze weg met onze auto."

Straatverlichting 's nachts uit

Rebecca en Andy zijn gisteren naar het stadhuis gestapt om te klagen over de straatverlichting. Die brandt tijdens de week niet 's nachts. "We wonen op het einde van een doodlopende straat. Zonder de lichten is het hier pikdonker. Je ziet geen steek voor je ogen. Ik denk dat dat de dieven minder afschrikt. Verschillende buren hebben het probleem ook al gemeld."


De straatverlichting in Zonnebeke wordt tijdens de week 's nachts sinds mei 2014 gedoofd uit besparingsoverwegingen. "Ik heb de slachtoffers ondertussen zelf gesproken", zegt burgemeester Dirk Sioen van Zonnebeke. "Ik begrijp hun bezorgdheid, maar het klopt niet dat er meer inbraken zijn op plaatsen waar 's nachts geen licht brandt. Mocht dat in de toekomst wel blijken, dan moeten we die lichten weer aansteken, maar dat is nu niet het geval. We behouden de huidige regeling. Dat levert per jaar een besparing op van 35.000 euro."