"Het kostte bloed, zweet en tranen"

DAVY NEEMT NA METAMORFOSE DEEL AAN EERSTE VOLLEDIGE TRIATLON

Davy toen hij 140 kilogram woog.
Foto Flamand Davy toen hij 140 kilogram woog.
Vijf jaar geleden woog Davy Penet (34) 140 kilo. Hij besefte dat het zo niet verder kon en sloeg het roer drastisch om. Nu weegt hij nog 73 kilo en wil op zondag 9 juli in Frankfurt zijn allereerste volledige triatlon afwerken: 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon (42,2 kilometer) lopen.

De neef van Davy Penet is toptriatleet Frederik Van Lierde uit Menen en met hem is het allemaal begonnen. "Frederik werd in oktober 2012 derde op de Ironman in Hawaï en ik zat die nacht aan de televisie gekluisterd", zegt Davy. "Ik kreeg zo'n bewondering voor wat hij deed en kon. Ik was op dat moment veel te zwaar en de gedachte dat ik geen 40 jaar zou worden, begon in mijn hoofd te spelen. Ik ben toen beginnen wandelen."


"Ik zocht geen diëtiste op, ik wilde het volledig op mijn eigen manier doen. Ik wilde toeleven naar een wedstrijd en scherper worden, die kilo's verliezen en minder vetmassa hebben door dagelijks te wandelen. Na enige tijd woog ik nog 115 kilo. Vroeger was ik lid van de Wervikse Zwemclub en ik ben ook weer gaan zwemmen. Het ging ondertussen richting 100 kilo."

Davy als afgetraind triatleet.
Eric Flamand Davy als afgetraind triatleet.

Trots op prestatie

"Toen mijn gewicht uit twee cijfers bestond, kocht ik een koersfiets. In Roeselare nam ik voor de eerste keer deel aan een 'achtste triatlon': 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Ik woog toen 85 kilo. Ik eindigde laatste, maar was trots op mezelf. Van iemand die heel de dag in zijn zetel zat tot iemand die een achtste triatlon kon afwerken. Logische volgende doel was een kwarttriatlon. Er waren er die me zot verklaarden. Maar ik deed het op mijn manier: niet opgeven en blijven volhouden."


De tweede zondag van juli wordt een groot moment voor de bakkerszoon die werkt als verkoper bij Carpetright in Roeselare.

Goed doel

"De Ironman van Frankfurt geldt tevens als EK", zegt Davy. "Heel de winter heb ik hard en zwaar getraind. Tot twintig uur per week. Om 7 uur 's morgens ben ik al aan het trainen in het zwembad van Menen."


Davy, die nu samenwoont met zijn vriendin Kunwal, heeft aan zijn eerste volledige triatlon een goed doel gekoppeld. "Een dochter van mijn nicht uit Geluwe is ziek", zegt Davy. "Aimée lijdt aan de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van kanker. De mensen kunnen me sponsoren per kilometer. Ik heb nu al een proper bedrag als ik de finish haal."


Het verhaal van Davy is te volgen op de Facebookpagina 'Peanut van obees tot ironman'. "Ik blijf erbij: obesitas is een ziekte", benadrukt Davy. "Nu ben ik daar van af. Alhoewel het nog een strijd is. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost."


De Ironman start om 7 uur en Davy krijgt 17 uren om de finish te halen. Meer info of sponsoren kan via: triatleetpenet@gmail.com.